U EU "operiše" 3.600 kriminalnih grupa

Evropska policijska služba - Europol identifikovala je 3.600 organizovanih kriminalnih grupa trenutno aktivnih u Evropskoj uniji.
0 komentar(a)
Europol, Foto: Rojter
Europol, Foto: Rojter
Ažurirano: 19.03.2013. 16:46h

U danas objelodanjenom izvještaju Europola ističe se da je međunarodna trgovina drogom ostala najveća aktivnost organizovanog kriminala, međutim, upozoreno je i na nove kriminalne fenomene, većinom povezane sa trenutnom ekonomskom krizom i internetom.

Novi razvoji događaja mijenjaju prirodu organizovanog kriminala prema modelu zasnovanom na umreženoj zajednici heterogenih, međunarodnih grupa, navedneo je u studiji.

Evropska policijska služba - Europol identifikovala je 3.600 organizovanih kriminalnih grupa trenutno aktivnih u Evropskoj uniji.

Oni su posebno ukazali na nove kriminalne fenomene, koji su oličenje novog globalnog društva.

"Pojavila se nova vrsta organizovanih kriminalnih grupa u Evropi, sposobnih da operiše u više zemalja i u više kriminalnih sektora. Te grupe nisu više određene njihovom nacionalnom pripadnošću ili specijalnošću u nekoj oblasti kriminala već sposobnocću da operišu na međunarodnoj osnovi, sa poslovima koji donose maksimalan profit i minimalan rizik. Oni su oličenje našeg novog globalnog društva", rekao je direktor Europola Rob Vejnrajt.

U studiji Europola navodi se niz preporuka zasnovanih na dubokim analizama najvećih kriminalnih prijetnji sa kojima se EU suočava.

Posebnu pažnju zemlje članice EU bi trebalo da obrate, kako je navedeno u studiji, na polju ilegalnih migracija, trgovine ljudima, falsifikovanja robe sa uticajem na zdravlje i bezbjednost ljudi, proizvodnju i trgovinu sintetičkim drogama, sajber kriminal, pranje novca, krađa i manipulisanja sistemom naplate na dodatu vrijednost.

Ranije se tradicionalno falsikovala luksuzna roba, međutim zbog smanjene kupovne moći ljudi, organizovane kirminalne grupe počele su da falsifikuju svakodnevne potrepštine, uključujući hranu i medicinske proizvode.

Povećana proizvodnja i distribucija takve robe ima značajan uticaj na javno zdravlje i bezbjednost, upozoreno je u studiji Europola.

Bonus video: