File: Naredni dani ključni za odnose EU i Kosova

"Više napora je potrebno uložiti u vladavinu zakona, borbu protiv organizovanog kriminala i korupciju, reformu izbornog sistema i ekonomski razvoj"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 16:29h

Evropski komesar za proširenje, Štefan File, rekao je danas u Prištini da u potpunosti podržava dijalog kosovskih vlasti sa Srbijom i da duboko cijeni napredak koji je do sada postignut.

"Predstojeći dani biće ključni za odnose EU i Kosova.

Moguće postizanje dogovora sa Beogradom sjutra i implementacija na terenu trebalo bi da otvore put za pozitivne zaključke Savjeta u junu o pregovorima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u saopštenju poslije sastanka Filea za kosovskim zvaničnicima.

File je ocijenio da je postignuti napredak rezultat napornog rada kosovskih vlasti i da je važno da se takav tempo održi, na osnovu čega će članice EU donijeti odluku u junu o sljedećim koracima.

"Kosovo mora da pokaže još više hrabrosti sada. Više napora je potrebno uložiti u vladavinu zakona, borbu protiv organizovanog kriminala i korupciju, reformu izbornog sistema i ekonomski razvoj", navodi se u saopštenju Filea.

"Nastavak reformi i unaprjeđenje odnosa su dvije strane istog novčića. Bez toga neće biti uspješnog, prosperitetnog Kosova, koje će biti od koristi i sebi i susjedima i koje ide ka Evropi.

Siguran sam da možete da uspijete i imate našu podršku u tome", poručio je File.

Galerija

Bonus video: