Hrvatski vojnici povučeni s Golanske visoravni

Avion sa 97 pripadnika mirovne misije sletio je u ponedjeljak uveče na zagrebački aerodrom Pleso čime je sprovedena odluka hrvatskog državnog vrha
0 komentar(a)
Hrvatske mirovne snage, Foto: Tanjug
Hrvatske mirovne snage, Foto: Tanjug
Ažurirano: 19.03.2013. 12:03h

Svi hrvatski vojnici su iz bezbjednosnih razloga povučeni iz mirovne misije UN na Golanskoj visoravni i vraćeni u Hrvatsku, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Hrvatske.

Državni vrh Hrvatske je povlačenje hrvatskih vojnika zatražio krajem februara, pošto su strani i domaći mediji, uključujući i "Njujork tajms" (New York Times), objavili da je Hrvatska učestvovala u naoružavanju sirijskih pobunjenika, pa je procijenjeno da oni tamo više nisu sigurni.

Golanska visoravan nalazi se između Sirije, Libana, Izraela i Jordana.

Avion sa 97 pripadnika mirovne misije sletio je u ponedjeljak uveče na zagrebački aerodrom Pleso čime je, kako je navelo Ministarstvo, sprovedena odluka državnog vrha o brzom povlačenju hrvatskih mirovnjaka iz misije na Golanskoj visoravni.

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, general pukovnik Drago Lovrić rekao je da je operacija povlačenja i izmještanja, kao i povratka u Hrvatsku trajala šest dana.

"Vaš siguran i organizovan povratak u Republiku Hrvatsku još je jedan dokaz da smo odgovorna, profesionalna i obučena vojska koja je u stanju da sprovede svaki zadatak", rekao je Lovrić, prenosi Ministarstvo odbrane.

Vlast u Hrvatskoj više puta je demantovala učešće u prodaji oružja sirijskim pobunjenicima, bilo preko Saudijske Arabije, kako su pisali mediji, bilo direktno.

Zagrebački "Jutarnji list" je nedavno objavio da je od početka novembra 2012. do februara ove godine, sa Pleso odletjelo 75 civilnih transportnih aviona sa oružjem za sirijske pobunjenike.

Tim avionima je preveženo i oružje drugih evropskih države, među kojima i Velike Britanije, a, kako tvrdi list, organizator su Sjedinjene Američke Države. Navodno su američki funkcioneri angažovali Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku za naoružavanje protivnika sirijskog režima.

Bonus video: