Zagreb demantuje naoružavanje sirijskih pobunjenika

Iako je na snazi embargo na uvoz oružja Siriji što je podržala i Hrvatska, ona ga tom operacijom formalno nije prekšila, jer je oružje prodala Jordanu, naveo je Jutarnji list
4 komentar(a)
Sirija, hrvatsko oružje, Foto: Screenshot (YouTube)
Sirija, hrvatsko oružje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.03.2013. 15:20h

Ministarstvo odbrane Hrvatske demantovalo je danas učešće Hrvatske u naoružavanju sirijskih pobunjenika o čemu su posljednjih dana pisali hrvatski mediji, ali i američki Njujork tajms (New York Times).

"Hrvatska nije naoružavala pobunjeničke snage u Siriji", rekao je agenciji Beta portparol Ministarstva odbrane Mislav Šimatović. Prethodno su agenciji Beta informacije medija o naoružavanju pobunjenika u Siriji demantovali i iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova. Upavno zbog pisanja Njujork tajmsa da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima, hrvatski državni vrh je inicirao povlačenje hrvatskih vojnika iz posmatračke misije UN na Golanskoj visoravni.

Premijer Zoran Milanović rekao je da zbog pisanja medija hrvatskim vojnicima nije garantovana bezbjednost.

Zagrebački Jutarnji list objavio je krajem prošle sedmice novi tekst o navodnoj ulozi Hrvatske u naoružavanju sirijskih pobunjenika. Pozivajući se na diplomatske izvore, taj dnevnik je objavio da je od početka novembra 2012. do februara ove godine, sa zagrebačkog areodroma Pleso poletjelo ukupno 75 transportnih civilnih aviona kojima je prevoženo naoružanje za sirijske pobunjenike.

Osim hrvatskog oružja, tim avionima prevoženo je navodno i oružje iz drugih evropskih država, među kojima i Velike Britanije, a, kako navodi zagrebački dnevnik, sve su organizovale Sjedinjene Američke Države.

Procjenjuje se da je u 75 letova prevezeno oko 3.000 tona različitog oružja i municije. Navodno je dva do tri transporta oružja obavila turska aviokompanija Turkiš kargo (Turkish Cargo), u vlasništvu Turkiš erlajnza (Turkish Airlines), a potom je prevoz preuzela jordanska kompanija Jordanian internešenel er kargo (Jordanian International Air Cargo).

Navodno su američki funkcioneri angažovali partnere Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja protivnika sirijskog režima. SAD su organizovale prikupljanje, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile oružje koje je onda prebacivano u Siriju s jordanskog područja. SAD su odigrale ključnu ulogu u procesu ulaska Hrvatske u NATO i sada u EU, pa je jasno da je Hrvatska kao vjerna saveznica pozitivno odgovorila na američki zahtjev za učešće u operaciji dopremanja oružja u Siriju, zaključuje zagrebački dnevnik.

Iako je na snazi embargo na uvoz oružja Siriji što je podržala i Hrvatska, ona ga tom operacijom formalno nije prekšila, jer je oružje prodala Jordanu, naveo je Jutarnji list.

Bonus video: