Hrvatska: Ministar turizma zbog afere podnio ostavku

Prema pisanju medija, član Ostojićeve porodice kupio je zemljište čija je vrijednost višestruko porasla poslije urbanizacije
110 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 16:40h

Hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić iz Istarskog demokratskog sabora (IDS) podnio je danas ostavku na tu funkciju pošto je u medijima otvorena afera vezana uz nepravilnosti pri kupoprodaji zemljišta u Balama.

Iz Vlade Hrvatske je saopšteno da je premijer Zoran Milanović, poslije razgovora s Ostojićem, prihvatio njegovu ostavku.

"Koalicija je postavila visoke etičke standarde za članove Vlade i od njih ne misli odstupiti.

Očekujemo da IDS predloži novog kandidata za ministra turizma", navodi se u saopštenju.

"Koalicija je postavila visoke etičke standarde za članove Vlade i od njih ne misli odstupiti. Očekujemo da IDS predloži novog kandidata za ministra turizma"

Hrvatski mediji javljaju da će vanredna sjednica IDS biti održana poslijepodne u Puli, a na dnevnom redu navodno će biti i mogući izlazak iz vladajuće koalicije na čijem je čelu Socijaldemokratska partija (SDP) premijera Zorana Milanovića.

IDS u Saboru ima dva poslanika pošto je tu stranku nedavno napustio poslanik Damir Kajin i to zbog neslaganja s vrhom stranke.

Ostavka ministra turizma uslijedila je pošto su mediji posljednjih dana pisali o tome da je Ostojić 2004. navodno bio upoznat s detaljima kupoprodaje zemljišta u Balama u Istri.

Prema pisanju medija, član njegove porodice kupio je zemljište čija je vrijednost višestruko porasla poslije urbanizacije.

On je sve to posljednjih dana negirao navodeći da su posao kupovine i prodaje spornog zemljišta obavile njegova supruga i njena sestra.

Mediji su objavili i da je navodno Ostojić bio prisutan kad je njegova snaha platila za zemljište na ruke više nego što je prijavljeno poreskoj upravi, čime je oštetila budžet.

Ostojić je već četvrti ministar koji napušta Vladu Zorana Milanovića, formiranu krajem 2011. godine.

Prije njega ostavke su podnijeli ministar saobraćaja, pomorstva i infrastrukture Zlatko Komadina i ministarka zaštite životne sredine Mirela Holi, oboje iz SDP-a, kao i prvi potpredsjednik Vlade i ministar privrede Radmir Čačić (Hrvatska narodna stranka) pošto je osuđen na zatvorsku kaznu zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe.

Komadina je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga, a Holi pošto je u javnosti procurila informacija da je intervenisala kod predsjednika Uprave Hrvatskih željeznica da suprugu jednog člana SDP poštedi otkaza.

Galerija

Bonus video: