Bivši predsjednik Argentine švercovao oružje u Hrvatsku

Uz Hrvatsku, oružje iz Argentine završilo je i u Ekvadoru koji je 1995. ratovao s Peruom zbog granica. Karlos Menem tvrdi da nije znao gdje će oružje završiti
90 pregleda 6 komentar(a)
Karlos Menem, Foto: EPA
Karlos Menem, Foto: EPA
Ažurirano: 09.03.2013. 11:50h

Sud u Buenos Airesu osudio je bivšeg predsjednika Argentine Karlosa Menema za ilegalnu prodaju 6.500 tona oružja Hrvatskoj i Ekvadoru tokom '90-ih, javlja BBC.

Obje države su u to vrijeme bile pod embargom na uvoz oružja kada su ga kupile od Argentine. Menem je za ilegalnu prodaju optužen zajedno sa još desetoricom tadašnjih državnih zvaničnika među kojima je i ministar obrane Oskar Kamilion. Menema očekuje kazna od 4 do 12 godina zatvora. Njegovi branioci već su najavili žalbu.

Sud optužbu temelji na činjenici da oružje nije moglo biti prokrijumčareno iz Argentine bez njegovog predsjedničkog odobrenja. Menem (82), koji je dužnost predsjednika Argentine vršio od 1989. do 1999. godine, je priznao da je potpisao papire za izvoz oružja ali tvrdi da nije znao da će ono da završi u Hrvatskoj i Ekvadoru, već da su puške, protivoklopne rakete i municija bili namijenjeni Venecueli i Panami kada je odobrio njihovu prodaju.

Prvi dokazi da je oružje završilo u Hrvatskoj i Ekvadoru pojavili su se još 1995., a Menem je službeno optužen 2008.

U Hrvatskoj je u vrijeme spornog izvoza vladalo ratno stanje , a Ekvador je ratovao s Peruom zbog pograničnih sporova. Argentini je tada, kao svjedoku i garantu mirovnog sporazuma između ove dvije južnoameričke zemlje, bilo zabranjeno da prodaje oružje i jednoj i drugoj strani.

Bonus video: