Sve žene Josipa Broza Tita

Sve njegove žene i ljubavnice imale veze s poslom... Zanimljivo je i da su skoro sve bile crnke i sve su imale velike obline
357 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2013. 16:32h

Bio je doživotni predsjednik SFRJ, vojnik, političar, omiljen i omražen, ali malo se znalo o njegovom ljubavnom životu. Ukratko, Josip Broz Tito volio je žene, nije diskriminisao pa je volio i Srpkinje, Ruskinje, Slovenke, a nije mu bilo strano da ponekad uđe u vezu i sa zauzetim ženama. Ženio se četiri puta i imao najmanje toliko ljubavnica, piše Blic.

"Prva njegova žena bila je Ruskinja Pelagija Belousova, koja je imala samo 15 godina kada se udala za njega. On je tada bio u Rusiji u zarobljeništvu. Vjenčali su se i dobili dijete Žarka. Preselili su se u Hrvatsku, ali se ona poslije nekog vremena vratila u Rusiju, gdje se preudala. Iako su se razišli, ona je tamo baš zbog njega pala u nemilost, pa je čak bila i na prisilnom radu", rekao je za Blic Momčilo Jokić, autor knjige "Tajni dosje - Josip Broz".

Između dvije supruge pola godine pauze

Tito je navodno u aprilu 1936. u Moskvi raskinuo brak sa prvom suprugom Pelagijom, a pola godine kasnije, takođe u Moskvi, sklopio je brak sa jednom Njemicom, tvrdi Pero Simić, autor prve Titove biografije.

"Ta žena se zvala Johana Ana Kenig, rođena je u njemačkom gradu Himnicu. Bila je udata za jednog visokog njemačkog oficira, koji je poslije dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora, a internacionalna organizacija Crvene pomoći je poslije toga organizovala odlazak njegove supruge u Moskvu, gdje je dobila pseudonim Lucija Bauer", rekao je Simić.

Ona je radila u moskovskoj tvornici radio-aparata, a s Titom se pod tim imenom vjenčala (preuzimajući njegovo lažno prezime Valter) u hotelu “Luks”, gdje su stanovali funkcioneri Kominterne.

Velika mrlja u njegovoj biografiji

Simić dodaje da je Tito ubrzo napustio Moskvu, ali da je ona tamo ostala. U prvoj polovini 1937. iz Pariza joj je napisao četiri ljubavna pisma, koja pokazuju da je to bila ljubav njegovog života.

"U mojoj knjizi objavljen je i dokument u kojem Tito represivnim organima sovjetskog režima objašnjavao svoje veze i odnose sa svojom prvom suprugom Pelagijom, ali i s drugom - Lucijom Bauer, koja je krajem 1937. bila strijeljana u Moskvi pod lažnom optužbom da je bila njemački špijun", rekao je Simić i istakao da je Tito za Luciju rekao da će "predstavljati veliku mrlju u njegovoj biografiji".

Strasna, ali i glasna veza s ljubavnicom

Treća Titova supruga bila je bogata Slovenka jevrejskog porijekla Herta Has, a za Tita je, tvrdi Momčilo Jokić, bila najznačajnija. Upoznali su se u Parizu 1937. godine.

"Dobili su sina Mišu, koji je i danas živ. Međutim, dok je bio u braku s njom, već je 'obradio' Davorjanku Paunović Zdenku. Ona mu je bila sekretarica", tvrdi Jokić.

Brak sa Hertom trajao je četiri godine, a njegova romansa s Davorjankom više nije bila tajna. Njegovi tadašnji saradnici čak su tvrdili da je njihova ljubav bila izuzetno strasna i često toliko glasna da su mu saradnici skretali pažnju na to.

Davorjanka se u međuvremenu razboljela od tuberkuloze i umrla, a Tito je tražio da je sahrane pored njegove rezidencije u Beogradu.

Dolazak Jovanke

Treća Titova supruga bila je bogata Slovenka jevrejskog porijekla Herta Has, a za Tita je, tvrdi Momčilo Jokić, bila najznačajnija

Pogledajte posljednji poljubac Tita i Jovanke >>>

Jovanku Budisavljević, kasnije Broz, upoznao je tokom desanta na Drvar, kada su i prvi put plesali.

"Nagađa se da je ona namjerno dovedena u Beli dvor kao domaćica kako bi mu se umilila, osvojila njegovo povjerenje i uticala na to da se i on malo smiri jer je, kada su žene u pitanju, u to vrijeme bio nezasitan. Još je tada započela njihova 'igra'", kaže Jokić.

Iako su do kraja njegovog života ostali u formalnom braku, odnos između njih dvoje počeo se urušavati još sedamdesetih godina i na kraju se sveo na to da ga ona posljednje tri-četiri godine njegovog života nije ni vidjela.

Velike kontroverze

"Velike su kontroverze oko Tita i njegovog ljubavnog života, pa ljudi to ne mogu ni shvatiti. Zanimljivo je i to da su sve njegove žene i ljubavnice imale veze s poslom i mislim da to nije bilo slučajno, već njegova taktika. Zanimljivo je i da su skoro sve bile crnke i sve su imale velike obline", zaključuje Jokić.

Od ostalih Titovih ljubavnica pominje se ruska glumica Tatjana Okunjevska koju je upoznao u Moskvi i mjesecima je zavodio. S gruzijskom atletičarkom Ninom Dumbadze imao je kratku avanturu, a zbog prvakinje njujorškog Metropolitana Zinke Kunc Milanov, navodno je strijeljanja poštedio poznatog dirigenta Lovru Matačića.

Sa splitskom opernom divom Gertrudom Munitić, navodno je bio u vezi, ali ona to poriče, dok ga vežu i s Darjanom Grbić koja je bila njegova maserka.

Bonus video: