Koha ditore: EU napravila prijedlog za opštine sa srpskom većinom

"Postoji saglasnost i o načinu na koji će delegati ulaziti u skupštinu. Srbija je odustala od insistiranja da to bude putem direktnih izbora"
3 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 15:33h

Evropska unija predlaže da opštine na Kosovu sa srpskom većinom imaju skupštinu, savjet i "bord", prenio je danas prištinski list "Koha ditore", pozivajući se na izvore bliske pregovorima Srbije i Kosova u Briselu.

"Postoji saglasnost i o načinu na koji će delegati ulaziti u skupštinu. Srbija je odustala od insistiranja da to bude putem direktnih izbora.

Sada će skupštine opština delegirati članove, proporcionalno glasovima osvojenim na redovnim izborima koje će organizovati, a na kojima treba posvetiti pažnju i partijskoj pripadnosti", piše prištinski list.

"Koha ditore" prenosi da će kosovske opštine sa većinskim srpskim stanovništvom imati pravo da formiraju fondove i da otvaraju predstavničke kancelarije i javne institucije.

"Sjever je najosjetljivije pitanje o kojem se razgovaralo u ovom procesu (pregovora), a među stranama još postoje razlike oko ovlašćenja koje će imati taj zajednički organ srpskih opština.

Ali, kad su u pitanju organi tog mehanizma, dvije strane su se dogovorile (o tome) u šestoj rundi pregovora, održanoj u ponedjeljak", piše "Koha ditore".

List navodi da se očekuje da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton posjeti Prištinu i Beograd prije 20. marta, u nastojanju da ubijedi rukovodstva dvije strane da prihvate rješenje za sjever koje je pripremila EU.

"Koha ditore" piše da se očekuje da obje strane prihvate taj prijedlog.

Bonus video: