Hrvati bi da žive u Njemačkoj i Švajcarskoj, samo 7 odsto bi ostalo u domovini

Hrvatima je najpoželjnija država za preseljenje Njemačka, gdje bi voljelo da živi 13 odsto ispitanih, od kojih najviše Slavonaca
60 pregleda 2 komentar(a)
Zagreb, Foto: BETAPHOTO
Zagreb, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 06.03.2013. 15:56h

Samo sedam odsto građana Hrvatske ne želi da živi nigdje drugdje osim u Hrvatskoj, pokazalo je najnovije istraživanje GfK.

Prema tom istraživanju, rađenom u oktobru 2012. godine, na listi najpoželjnijih država za građane Hrvatske su Njemačka, Švajcarska, Austrija, SAD, Kanada i Australija, prenosi portal Dnevnik.hr.

Hrvatima je najpoželjnija država za preseljenje Njemačka, gdje bi voljelo da živi 13 odsto ispitanih, od kojih najviše Slavonaca (22 odsto), a najmanje Zagrepčana (osam odsto). Druga po popularnosti je Švajcarska u koju bi otišlo 11 odsto ispitanih, dok se za Austriju odlučilo osam odsto. SAD i Kanadu odabralo je sedam odsto ispitanih, a Australiju pet odsto.

Istraživanje je pokazalo da je Amerika najzanimljivija mladima, odnosno da 16 odsto populacije između 15-19 godina i 12 odsto onih između 20-29 godina želi da se preseli u tu zemlju.

Prema različitim segmentima društva, u Njemačku bi otišlo najviše onih čiji je život određen prošlošću i tradicijom, a u SAD sebe najviše vide avanturisti, pokazuje istraživanje. U Švajcarsku bi najčešće oni koji teže dobrom materijalnom statusu, a interes im je vrijeme provedeno s porodicom, uz vaspitanje djece, rad i sport, a Austriju biraju oni koji žele da žive u skladu prirodom i važna im je umjetnost. Australiju biraju ambiciozne osobe kojima su važni znanje, učenje i moć, prenose mediji rezultate istraživanja.

Osim šest najprivlačnijih, ispitani su naveli još 54 države u koje bi se, u potrazi za boljim sjutra, rado preselili. Istraživanje je rađeno anketiranjem na terenu na uzorku od 1.000 gradjana starijih od 15 godina, u mjestima sa više od 2.000 stanovnika.

Bonus video: