Pad podrške vodećim strankama u Hrvatskoj

U anketi koju je sprovela agencija CROdemoskop, većina Hrvata sve negativnije doživljava poitičke stranke i njihove čelnike
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 16:43h

Podrška građana vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Hrvatske najslabija je od parlamentranih izbora krajem 2011. godine i iznosi 25,2 odsto, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja.

Podrška je pala i najvećoj opozicionoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), i sada iznosi 18,8 odsto, prenose danas hrvatski mediji rezultate istraživanja koje je sproveo CROdemoskop.

Na trećem mjestu su Hrvatski laburisti sa stabilnih 9,7 odsto glasova, dok je članici vladajuće koalicije, Hrvatskoj narodnoj stranci prvi put podrška pala ispod tri odsto.

Najpozitivniji političar u Hrvatskoj i dalje je predsjednik Ivo Josipović s podrškom 43,3 odsto ispitanih, a iza njega se nalaze lider Hrvatskih laburista Dragutin Lesar (7,5 odsto) i katolički sveštenik, poslanik u Saboru Ivan Grubišić (4,7 odsto).

Premijer Zoran Milanović je na četvrtom mjestu sa od 3,7 odsto podrške.

Na vrhu liste političara koje javnost vidi kao "negativce" i dalje se nalazi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko za koga je "negativan" glas dalo čak 27,5 odsto ispitanika, a na drugom mjestu je ministar finansija Slavko Linić sa 13,7 odsto glasova ispitanih. Na "negativnoj listi" iza njih su bivši predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader i aktuelni premijer Zoran Milanović.

Za većinu ispitanih glavna tema prošlog mjeseca bila je ekonomska kriza u Hrvatskoj, a zatim i povlačenje pape Benedikta XVI i dešavanja u mljekarskoj industriji poslije otkrivanja toksičnogi mlijeka.

Bonus video: