Na protestu grupe Albanaca u Skoplju 18 povrijeđenih

Albanci, koji su se okupili ispred zgrade vlade, gađali su i vladinu zgradu kamenjem, a polomljeno je i nekoliko automobila
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2013. 17:16h

Najmanje 18 demonstranata je povrijeđeno a 11 je privedeno u incidentima tokom protesta juče i danas u centru makedonskog glavnog grada Skoplja, izazvanih imenovanjem Talata Džaferija iz Demokratske unije za integraciju (DUI) za ministra odbrane, saopštila je policija.

Protesti su počeli juče, kada se grupa makedonskih vojnih veterana iz Udruženja Dostojanstva, pobunila zbog imenovanja Džaferija koji je bio, zajedno sa još nekoliko pripadnika njegove partije, pripadnik takozvane Oslobodilačke narodne armije (ONA). Danas je u kontra-demonstracijama na ulice Skoplja izašla grupa Albanaca, koja se u centru grada sukobila sa policijom, koju je gađala flašama i kamenjem, dok su organi reda odgovorili suzavcem, poslije čega su se demonstranti povukli.

Albanci, koji su se okupili ispred zgrade vlade, gađali su i vladinu zgradu kamenjem, a polomljeno je i nekoliko automobila. Demonstranti su, takođe, pocijepali makedonsku zastavu, kao odgovor na jučerašnje paljenje albanske zastave od strane makedonskih demonstranata.

Prema izvještaju makedonske policije, u Skoplju je bilo sedam incidenata u kojima je povrijeđeno i 11 policajaca. ONA, albanska formacija nazivana još KLA i NLA, predvodila je oružanu pobunu protiv vlasti Makedonije tokom 2001. godine.

Sukob je protekao uz relativno mali broj žrtava, a okončan je političkim posredovanjem stranih faktora, prije svega SAD. Protesti su počeli nakon što su juče makedonska vlast i opozicija postigli, uz posredovanje predstavnika EU, sporazum za prevazilaženje političke krize prema kojem će se sve stranke vratiti u parlament i učestvovati na lokalnim izborima.

Jučerašnji dogovor su različito protumačili vladajuća VMRO DPMNE i opozicioni SDSM.

Opozicija je ispred svog štaba u Skoplju proslavila dogovor, rekavši da je time opozicija dobila ono što je htela, odnosno prevremene parlamentarne izbore, dok VMRO DPMNE taj sporazum tumači samo kao prisustvo opozicije na lokalnim izborima, odnosno navodi da nije razgovarano o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ričard Hovit pojasnio je danas da u dogovoru piše da će se diskutovati o svim opcijama, bez predviđanja konkretnog vremena za izbore.

"Nema datuma prijevremenih izbora, ne znam zašto ima pogrešnih interpretacija u odnosu na dogovor koji je jasan", rekao je Hovit.

Galerija

Bonus video: