Oslobođen general Momčilo Perišić

Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora
288 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 20:04h

Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije. Haški tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po žalbi generala Momčila Perišića, koji je u septembru 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora.

Perišić je tada proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih djela, napada na civile i progona u Sarajevu i Srebrenici, u periodu od avgusta 1993. do novembra 1995, kao i za propust da kao nadređeni kazni odgovorne za raketne napade na Zagreb u maju 1995. godine.

To je bila prva presuda kojom je u Tribunalu neki zvaničnik Savezne Republike Jugoslavije proglašen krivim za zločine počinjene tokom rata u BiH. Za zločine počinjenje u Hrvatskoj (u Vukovaru i Dubrovniku) osuđeni su oficiri JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Pavle Strugar i Miodrag Jokić.

Presuda generalu Perišiću tada je donešena većinom glasova tročlanog vijeća, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg sudije, Bakonea Molotoa, iz Južne Afrike. Članovi vijeća bili su i sudije Pedro David iz Argentine i Francuskinja Mišel Pikar.

Većina članova vijeća zaključila je tom prilikom da je Perišić zadržao efektivnu kontrolu nad pripadnicima VJ na službi u Srpskoj vojsci Krajine i da nije kaznio vojnike za zločine tokom granatiranja Zagreba a jednoglasno ga oslobodilo krivice za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici i odgovornosti nadređenog za zločine počinjene u Sarajevu i Srebrenici.

Prvo suđenje je počelo u oktobru 2008, a završne riječi su iznešene krajem marta 2011. U toku 198 dana suđenja, pretresno vijeće je saslušalo 108 svjedoka tužilaštva i 28 svjedoka odbrane.

Na presudu (27 godina zatvora) se žalila odbrana, koja je tražila da se general Perišić oslobodi po svim tačkama optužnice. Tužilaštvo, koje je u završnoj riječi tražilo kaznu doživotnog zatvora na to nije uložilo žalbu.

U žalbenoj raspravi, krajem oktobra prošle godine, zastupnici odbrane i optužbe bili su pozvani da odgovore na pitanja da li je kadrovska, logistička i materijalna pomoć koju je Perišić pružao srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH, bila usmjerena na pomaganje i podržavanje zločina ili je samo podržavala njihove ratne napore.

Prvobitna optužnica protiv Perišića podignuta je u tribunalu u februaru, a objelodanjena 7. marta 2005, kada se Perišić dobrovoljno predao i istog dana prebačen u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Poništavajući danas prethodnu presudu(27 godina zatvora), žalbeno vijeće Tribunala je, usvajajući žalbu optuženog, utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s "konkretnim uputstvom" da bude upotrijebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za "opšti ratni napor" VRS.

Konačnu presudu danas je donijelo žalbeno vijeće kojim predsjedava predsjednik tribunala američki sudija Teodor Meron, a članovi su Karmel Ađijus sa Malte, Liu Daćun iz Kine, Arlete Ramarson sa Madagaskara i Andresia Vaz iz Senegala.

Vekarić: Oslobađanje Perišića značajno za Srbiju

Zamjenik srbijanskog tužioca za ratne zločine. Bruno Vekarić. ocenio je danas da je Žalbeno vijeće Haškog tribunala adekvatno procijenilo činjenično stanje u slučaju generala Momčila Perišića kada je donijelo oslobađajuću presudu.

Po Vekarićevim riječima, ta presuda je važna za Srbiju i "veoma je važna distanca između Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske".

"Po našoj procjeni, sudsko vijeće je adekvatno ocijenilo činjenično stanje i mislim da je ova presuda veoma značajna za Srbiju", rekao je Vekarić Tanjugu.

On je dodao da je ta presuda značajna prije svega zbog postupaka koji se vode pred Međunarodnim sudom pravde.

"Sa druge strane, veoma je važno što je upravo kroz ovu presudu utvrđeno da general Perišić nije kršio običaje rata niti je kršio međunarodne konvencije kao pripadnik Vojske Jugoslavije", rekao je Vekarić.

On je podvukao značaj "te distance Vojske Jugoslavije i Ratka Mladića, odnosno Vojske Republike Srpske jer na taj način upravo i vijeće Haškog tribunala opredjelilo se i prema zločinima koji su se dešavali na teritoriji BiH".

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je danas generala Perišića optužbi za zločine u BiH i Hrvatskoj i naložilo da smjesta bude pušten na slobodu.

Izetbegović: Ako ne zna Hag, znaju građani BiH ko je Perišić

Na djelu je epidemija oslobađanja generala koji su prvobitno osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, kazao je večeras u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon vijesti da je Žalbeno vijeće Tribunala u Hagu oslobodilo krivice Perišića.

On je istakao da je bilo nezamislivo da će sud donojeti ovakvu presudu.

“Ako Međunarodni sud u Hagu ne zna ko je Momčilo Perišić, to vrlo dobro znaju građani Sarajeva, Srebrenice i ostalih dijelova BiH”, izjavio je Izetbegović, prenosi sarajevsko “Oslobođenje”.

Na pitanje da li je po srijedi svojevrsna kompenzacija ili politički dogovor, Izetbegović je kazao da to ovakva presuda itekako nagoviještava.

Galerija

Bonus video: