Vlada RS podnijela ostavku, Dodik imenuje mandatara

Dodik je naglasio da koalicioni partneri SNSD, SP i DNS ostaju ključni faktori nove vlade.
0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Tanjug
Milorad Dodik, Foto: Tanjug
Ažurirano: 27.02.2013. 17:30h

Vlada Republike Srpske, kao što je bilo najavljeno, podnijela je ostavku, a pismo o tome stiglo je u Narodnu skupštinu gdje će popodne biti održana posebna sjednica na kojoj će ta ostavka biti konstatovana. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik imenovaće mandatara za sastav nove vlade.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić potvrdio je da je danas dobio pismo i ostavku Vlade, javila je RT Republike Srpske.

Premijer RS u ostavci Aleksandar Džombić ocijenio je da je vladu vodio profesionalno i odgovorno, kao i da je ona ispunila osnovne ciljeve iz ekspozea koji je dao prije dvije godine. Ipak, Džombić je dodao: "Vlada je mogla bolje i ja sam mogao bolje."

Džombić je održao konferenciju za novinare u Banjaluci pošto je Vlada izglasala kolektivnu ostavku. On je kazao i da zahtjev za ostavkom Vlade nije bio "previše sadržajan", osim da su joj nedostajali "novi impulsi".

Posebno je naglasio da je izostala podrška reformama u javnim kompanijama i podsjetio da je rukovodio Vladom u vrijeme kada su RS pogodile najveće poplave, snježne padavine i suše u posljednjih sto godina.

"Ne bih volio da iko pamti ovu Vladu kao Vladu sa nedostatkom impulsa", kazao je odlazeći premijer.

"Mandatar za sastav nove vlade RS biće imenovan sjutra, nakon ostavke Vlade", rekao je juče lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik novinarima, nakon sastanka sa predsjednikom Demokratske narodne stranke (DNS) Markom Pavićem i predsjednikom Socijalističke partije (SP) Petrom Đokićem u Slatini.

Dodik je naglasio da koalicioni partneri SNSD, SP i DNS ostaju ključni faktori nove vlade.

On je rekao da će novi mandatar u subotu, 2. marta, zatražiti održavanje sjednice Narodne skupštine RS, dok parlamentu Srpske ostaje da odredi datum održavanja sjednice na kojoj će biti izabrana nova vlada.

Dodik je naveo da će u subotu, 2. marta, najvjerovatnije biti održana i sjednica Izvršnog odbora njegove stranke, na kojoj će biti riječi o predlogu novih ministara u Vladi RS, prenijeli su banjalučki mediji.

Bonus video: