Uočeno "jugoslovensko" oružje: Hrvati opremali sirijske pobunjenike

Ova vijest potvrdila je ranije navode da sirijskim pobunjenicima pomažu druge države
94 pregleda 2 komentar(a)
Sirija, pobunjenici, Foto: Beta/AP
Sirija, pobunjenici, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.02.2013. 10:50h

Njujork Tajms potvrdio ranije navode da je sirijskim pobunjenicima u borbi protiv režima Bašara al Asada oružje stizalo i iz Hrvatske.

Prema tvrdnjama uglednog američkog lista, veliku kupovinu pješadijskog oružja iz Hrvatske za potrebe sirijskih pobunjenika finansirala je Saudijska Arabija, a to oružje je stiglo u Siriju putem pošiljke preko Jordana još u decembru.

Oružje je bilo namijenjeno, kako dalje piše Njujork Tajms, naoružanju grupa pobunjenika za koje zapad smatra da su nacionalisti, ali sekularni, a koji bi trebalo da naprave protivtežu pripadnicima ekstremnh islamističkih grupa, od kojih međunarodna zejednica strahuje i za koje se smatra da su bolje i više naoružani.

Ova vijest potvrdila je ranije navode da sirijskim pobunjenicima pomažu druge države. Nije međutim jasno da li i kakvu ulogu u naoružavanju sirijskih pobunjenika ima Vašington, takođe navodi Njujork Tajms.

Zvaničnici SAD i evropskih zemalja, kao i njihovih obavještajnih agencija nisu željeli da javno komentarišu navode o kontingentima oružja koji stižu preko Saudijske Arabije i Jordanau Siriju, rekavši samo da se radi o vrlo osjetljivoj stvari.

Međutim, Njujork Tajms piše da je "jugoslovensko" oružje vidljivo i na snimcima koji postoje na Jutjubu, a koje su postavili sami pobunjenici. Radi se o više vrsta oružja, od puški, granata, automatskog oružja i raketa. Sve je to dokumentovao i bloger Elito Higins koji piše pod pseudonimom Braun Mouzes koji je i označio na kartama gdje je viđeno "jugoslovensko" oružje, navodi Njujork Tajms.

On je to oružje najprije uočio u decembru u sukobima oko regiona Dara nedaleko od Jordana, ali i u februaru u video snimcima iz Hame, Idliba i Alepa.

Jedan američki zvaničnik rekao je Njujork Tajmsu da je moguće i da je transfer dogovoren prošlog ljeta kada je jedan visoki hrvatski funkcioner posjetio Vašington gdje je rekao da Hrvatska ima mnogo oružja na raspolaganju koje se može rebaciti sirijskim pobunjenicima. U to vrijeme pobunjenici su polako napredovali i borili su se nestašicom oružja.

Međutim, navodi dalje američki list, Vašington tada nije bio zainteresovan za tu ideju jer su pobunjenici dobijali pomoć sa svih strana i iz Belgije, Ukrajine, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ali, tek dolaskom pošiljke oružja iz Hrvatske "vratili su se u igru", dodaje NYT, prenosi B92.

Inače, da je pobunjenicima u Siriji stizalo oružje iz Hrvatske pisao je ranije i Jutarnji list i portal NOW, koji se bavi Bliskim istokom. Prema njihovim tvrdnjama, pobunjenicima su iz Hrvatske stigli raketni bacači M79, poznati pod imenom Osa i RPG-22, ručni bacači granata RBG-6 kao i bestrzajni top M60. Riječ je o naoružanju koje je Hrvatska vojska koristila za vrijeme ratova 1992-1995.

S druge strane, isporukom oružja sirijskim pobunjenicima hrvatska vlada stavila se u nezgodan položaj jer je prihvatila sankcije protiv Sirije koje je proglasila Evropska unija, a one zabranjuju prodaju oružja bilo kojoj strani u toj zemlji.

Iz Vlade Hrvatske je nekoliko puta kategorično demantovano da Hrvatska poštuje sankcije i da ne prodaje oružje sirijskim pobunjenicima.

Bonus video: