Naser Orić smirivao demonstracije Albanaca na Kosovu

"Tačno, bio sam pripadnik specijalnih jedinica MUP-a Srbije i u nekoliko navrata bio sam na Kosovu kada je trebalo smiriti neke demonstracije koje su pokretali Albanci", rekao je Orić
99 pregleda 6 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Icnn
Naser Orić, Foto: Icnn
Ažurirano: 25.02.2013. 15:42h

Ratni komadant Vojske BiH Naser Orić potvrdio je da je, kao specijalac MUP-a Srbije, krajem osamdesetih godina bio na Kosovu gdje je "smirivao" demonstracije Albanaca.

"Tačno, bio sam pripadnik specijalnih jedinica MUP-a Srbije i u nekoliko navrata bio sam na Kosovu kada je trebalo smiriti neke demonstracije koje su pokretali Albanci", rekao je Orić listu “Kurir“.

On je dodao da mu je u opisu posla bilo i obezbjeđivanje predsjednika i državnih funkcionera, pa je tako nekoliko puta bio i u pratnji tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

"Nisam bio u njegovom ličnom obezbjeđenju, već su našu jedinicu angažovali u zavisnosti od procjene situacije prilikom nekih većih skupova, poput onog na Gazimestanu 1989. godine", objasnio je Orić.

On je dodao da je s Miloševićem, tokom boravka u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu, imao korektan odnos.

Inače, na početku policijsko-ratničke karijere Orić je poslije demonstracija 9. marta 1991. uhapsio Vuka Draškovića, tada najvećeg opozicionog lidera.

"Čuo sam da je rekao da sam prema njemu postupao korektno i da sam mu dao kutiju cigareta. To je tačno, ali samo sam obavljao svoj posao. I to korektno. Onako kako sam uvijek radio i prije rata, i tokom rata, a i sada", kazao je Orić.

Bonus video: