Vojvodina: Ogorčeni proizvođači prosipali mlijeko

Učesnici protesta su, takođe, naveli da se situacija sa mlekom koristi za političko prepucavanje, kao i da je u mlijeku uvek bilo aflatoksina
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 17:54h

Grupa poljoprivrednika proizvođača mlijeka iz Srbije organizovala je danas protest ispred zgrade Vlade Vojvodine zbog aktuelne situacije u vezi sa sumnjom u prisustvo nedozvoljenih količina aflatoksina u mlijeku.

Proizvođači mlijeka su u znak protesta ispred ulaza u zgradu Vlade Vojvodine prosuli nekoliko desetina litara mlijeka.

Oni su negodovali zbog izjave pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića da svojoj djeci ne daje da piju mlijeko, jer tvrde da je njihovo mleko ispravno i da ga oni daju svojoj djeci.

Učesnici protesta su, takođe, naveli da se situacija sa mlekom koristi za političko prepucavanje, kao i da je u mlijeku uvek bilo aflatoksina, ali da je problem nastao onog trenutka kada je izmjenom propisa do tada maksimalno dozvoljeno prisustvo te supstance smanjeno sa 0,5 na 0,05 promila.

Ješić: Nudili mi pare da ćutim

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić tvrdi da je dobio dobru ponudu da ne izađe u javnost sa podacima o toksinima u mlijeku, a da su, kada je to ipak uradio, počele da mu stižu prijetnje.

Ješić tvrdi da se problem sa aflatoksinom u mlijeku znalo u septembru, ali se odlučilo da se uradi "jedno veliko ništa."

"Zbog toga je neophodno insisirati i na krivičnoj odgovornosti i to na republičkom nivou. Naš ekspertski tim radi na nizu mjera i programu koji će popraviti situaciju, ali je neophodno da država pokaže da ne štiti tajkune.

Zato je neophodno nastaviti sa otkupom mlijeka od seljaka, a takođe je potrebno da se, tamo gdje treba, podijeli ispravan kukuruz iz robnih rezervi. Ponavljam, cijenu moraju platiti tajkuni i Vlada, a ne seljaci", kazao je Ješić.

Ješić je kazao da je policiji prijavio i osobe koje su mu nudile mito i osobe koje su mu prijetile.

Podsjetimo, Vlada Srbije je najavila da će pokrenuti istragu zbog netačnih informacija o mlijeku.

Na sjednici je zaključeno da će nadležne službe obaviti istrage zbog sumnji da se netačnim informacijama o navodno neispravnom mlijeku uništava srpska agroindustrija i tržište i pokušavaju stvoriti uslovi da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama

Galerija

Bonus video: