Hrvatske rakete završile kod sirijskih ustanika

Prema tvrdnjama portala "Nau", piše Jutarnji list, pobunjenici raspolažu raketnim bacačima M79, poznatim pod imenom Osa i RPG-22, ručnim bacačem granata RBG-6, kao i bestrzajnim topom M60
180 pregleda 1 komentar(a)
Sirija, hrvatsko oružje, Foto: Screenshot (YouTube)
Sirija, hrvatsko oružje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.02.2013. 18:45h

Sirijski pobunjenici u borbi protiv režima predsjednika Bašara el Asada odnedavno koriste protivoklopno naoružanje porijeklom iz Hrvatske, objavio je libanski internet portal Nau (Now), sajt specijalizovan za Bliski istok, a prenosi hrvatski Jutarnji list.

Prema tvrdnjama portala Nau, piše Jutarnji list, pobunjenici raspolažu raketnim bacačima M79, poznatim pod imenom Osa i RPG-22, ručnim bacačem granata RBG-6, kao i bestrzajnim topom M60.

Riječ je o naoružanju koje je hrvatska vojska koristila u ratu devedesetih. Takve tvrdnje isti portal potkrepljuje i video snimkom objavljenom na Jutjubu. Snimak prikazuje sirijske pobunjenike u školskim klupama kako uče da koriste protivoklopno oružje.

Na klupama u prvom redu poslagani su upravo protivoklopni bacači RPG-22 i M79 i bacač granata RBG-6. Bacač granata proizvodi se u Rijeci, ali i u SAD, Turskoj i Južnoj Africi, a preostalo oružje hrvatska vojska je izbacila iz upotrebe i drži ga u skladištima kao "neperspektivno".

Hrvatska vojska oružja ima na na pretek, piše Jutarnji list. Prema službenim podacima, u skladištima vojske trenutno je oko 15.000 tona "neperspektivne" municije, od čega se dobar dio odnosi na granate za RPG, M79 i bestrzajni top. To oružje se dijelom uništava, a dijelom izvozi.

Da su se pobunjenici domogli veće količine naoružanja, kakvo do sada nisu posjedovali, potvrđuju i vijesti sa terena - posljednjih nedjelja izveli su više napada na tenkovske kolone sirijske vojske pri čemu nisu štedjeli na municiji, piše Jutarnji.

U pomenutom tekstu portala "Nau" iznose se dvije teorije kako je naoružanje hrvatskog porijekla stiglo u ruke sirijskih pobunjenika.

Prema prvoj, stiglo je direktno iz Hrvatske, a prema drugoj, riječ je o oružju koje je prije nekoliko godina Hrvatska poslala u Libiju protivnicima režima Muamara el Gadafija, a sada je prebačeno u Siriju.

U slučaju da je oružje iz Hrvatske otišlo u Siriju, vlada Hrvatske našla bi se u nezgodnom položaju, jer je prihvatila sankcije protiv Sirije koje je proglasila Evropska unija, a one zabranjuju prodaju oružja bilo kojoj strani u toj zemlji.

U hrvatskoj vladi tvrde da poštuju sankcije i ne prodaju oružje sirijskim pobunjenicima.

Postoji mogućnost da Hrvatska nije oružje direktno prodala sirijskim pobunjenicima, već trećoj zemlji koja ga je prebacila u Siriju. U tom kontekstu spominje se SAD, glavni vojni i politički partner Hrvatske.

Bonus video: