Kinezi hoće da grade brzu prugu Beograd-Budimpešta

Vrijednost kompletne investicije iznosila b dvije milijarde eura. Kineski investitori obezbijedili novac iz Kineskog razvojnog fonda, koji je namijenjen investicijama u jugoistiočnoj Evropi
114 pregleda 2 komentar(a)
Kina, brzi vozovi, Foto: Rojter
Kina, brzi vozovi, Foto: Rojter
Ažurirano: 21.02.2013. 15:53h

Ambasada Kine u Budimpešti pokrenula je inicijativu za izgradnju brze pruge na Koridoru 10, između Beograda i Budimpešte, za brzine veće od 300 kilometara na čas, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu saobraćaja.

Vrijednost kompletne investicije iznosila bi, prema preliminarnim predračunima, dvije milijarde eura. Prema riječima kineskih predstavnika, razmotrila bi se mogućnost da se pruga pravi za brzine veće od 300 kilometara na čas, s obzirom da bi se gradila u praktično idealnom prirodnom ambijentu.

Vozovi koji bi saobraćali između dvije zemlje bili bi na visokom tehničkom nivou iz posljednje generacije kakvi se danas koriste u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Mađarska strana je upoznata sa ovom idejom, a prvi koraci na otpočinjanju pregovora učinjeni su i konkretno saopšteni prilikom nedavnog razgovora šefa ekonomskog odjeljenja Ambasade Kine u Beogradu Ču Lijanga sa ministrom saobraćaja Srbije Milutinom Mrkonjićem.

Što se tiče modela i vlasničke strukture ukupnog projekta, uslijedili bi pregovori, ali je u ovoj fazi poznato da su kineski investitori obezbijedili novac iz Kineskog razvojnog fonda, koji je namijenjen investicijama u jugoistiočnoj Evropi.

Kinezi su predložili i obezbjeđivanje kreditnih linija, ali bi se o tome dogovarale vlade Srbije i Mađarske. Izgradnja takve pruge bi značajno promijenila ukupnu organizaciju odvijanja saobraćaja između Srbije i Mađarske. Izgradio bi se novi granični terminal za preglede teretnih vozova, dok bi se carinske procedure za putnike obavljale u toku kretanja vozova, što je odavno praksa evropskih železnica.

O kineskoj inicijativi za izgradnju brze pruge bilo je riječi i na mješovitoj mađarsko-srpskoj komisiji održanoj krajem decembra prošle godine, što se i našlo u zaključcima rada tog međudržavnog tijela.

Prema do sada obavljenim analizama i prezentovanim podacima saopštenim od ekonomskih i stručnih timova, pruga bi bila isplativa i veoma opravdana s obzirom na činjenicu da se stalno povećava protok ljudi, robe i kapitala između ove dvije susjedne zemlje.

Ideju o izgradnji pruge između Beograda i Budimpešte je još 1992. godine Evropska komisija odredila kao jedan od prioriteta u oblasti razvoja železničke infrastrukture.

Bonus video: