Ješić: Sjutra ću objaviti analizu mlijeka, nekom zatvor ne gine

On je juče rekao da treba pitati Ministarstvo poljoprivrede zašto povlači mleko s polica, ako tvrdi da je potpuno bezbjedno
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2013. 14:39h

Pokrajinski sekretar Goran Ješić najavio je da će danas saopštiti rezultate analize mlijeka iz državne laboratorije i istakao da će neko morati da odgovara.

"Dobio sam analizu iz državne laboratorije na SMS! Sjutra ću je zvanično objaviti, čim stignu zvanični rezultati! Nekom zatvor ne gine!", poručio je Ješić preko društvene mreže Tviter.

On je juče u emisiji "Kažiprst" na B92 izjavio da će svake nedjelje objavljivati analize prisustva aflatoksina u mlijeku na sajtu. Takođe, rekao je da treba pitati Ministarstvo poljoprivrede zašto povlači mlijeko s polica, ako tvrdi da je potpuno bezbjedno.

"Država i ministar su neozbiljni, nema ozbiljne strategije. Ipak, problem može da se riješi, cijenu treba da podijele država kao najodgovornija i mljekare, jer imaju najveću dobit, a nikako farmeri", smatra on.

Srpska napredna stranka optužila je potom Ješića da je "politikant", povodom toga što je objavio podatke o povišenom nivou toksina u domaćem mlijeku

U dopisu od 9. januara 2013. godine, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović odgovara na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja i navodi da su tokom 2012. godine ispitivanja vršile akreditovane laboratorije Institut za higijenu i tehnologiju mesa iz Beograda i laboratorija SP iz Bečeja.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je spisak uzoraka mlijeka šest najvećih mljekara u Srbiji u kojima je ustanovljeno prisustvo povišenog nivoa aflatoksina M1.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević rekao je da "možda nije slučajno što je akreditovana laboratorija (koja je za potrebe Pokrajinskog sekretarijata radila analize na prisustvo aflatoksina u mlijeku) iz Bečeja u vlasništvu Viktorija grupe".

Ministar Knežević kaže da DS pokušava da stanje na tržištu mleka, zbog sumnje na pojavu veće koncentracije aflatoksina, iskoristi za rušenje Vlade.

Goran Ješić je rekao agenciji Beta da dopis koji je stavljen na sajt njegovog sekretarijata (www.psp.vojvodina.gov.rs) predstavlja "svjedočanstvo neodgovornog odnosa ministra poljoprivrede Srbije Gorana Kneževića".

"Mi smo analizu naručili od ukupno tri laboratorije, a jedna od njih je SP laboratorija iz Bečeja. Tu laboratoriju smo odabrali upravo zato što je Ministarstvo poljoprivrede ranije i samo naručivalo analize od nje", rekao je Ješić.

Srpska napredna stranka optužila je potom Ješića da je "politikant", povodom toga što je objavio podatke o povišenom nivou toksina u domaćem mlijeku. SNS je takođe navela da je Ješić upotrijebio informacije koje je dobio od "Viktorija grupe", čiji je vlasnik biznismen Milija Babović.

"Neka sada kažu ko je ovdje politikant, s obzirom da je i njihov ministar naručivao analize od iste te laboratorije", poručio je Ješić.

Laboratorija SP iz Bečeja, koja posluje u sastavu Viktorija grupe, potvrdila je danas da je, kao akreditovana institucija, uradila analize mlijeka na prisustvo aflatoksina, koje su naručili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine.

U saopštenju se navodi da je zahtjev za analizu dobila 12. februara, a da su rezultati dostavljeni 18. februara. Iz laboratorije SP ističu da, kao i sve akreditovane institucije tog tipa u zemlji ili inostranstvu, nisu ovlašćeni da saopštavaju javnosti rezultate izvršenih analiza, jer su oni vlasništvo klijenata koji analize naručuju.

Vanredna kontrola državnih rezervi kukuruza na aflatoksin

Direktor Republičkih robnih rezervi Goran Tasić izjavio je danas da bi sjutra trebalo da počene vanredna kontrola kukuruza iz državnih rezervi na prisustvo aflatoksina.

"Danas će po hitnom postupku biti izabrana referentna laboratorija koja će ispitati kukuruz, koja bi već od sjutra trebalo da počne da radi, a rezultati bi trebalo da budu poznati sljedeće nedjelje", kazao je Tasić agenciji Beta. On je naveo da je posljednja kontrola uskladištenog kukuruza, po nalogu Ministarstva poljoprivrede, bila u decembru prošle godine, kada je utvrđeno da je kontaminirano sedam odsto ukupnih količina.

Tasić je kazao da će ponovo biti kontrolisan sav kukuruz u oko 50 silosa, ali nije želio da navede količinu jer je to "državna tajna".

"Mogu samo da podsjetim da je država prije nekoliko mjeseci otkupila 150.000 tona kukuruza, prošlogodišnjeg roda za potrebe Robnih rezervi", kazao je on.

Tasić je dodao da još nije dobio zvaničan zahtjev Ministarstva poljoprivrede za isporuku kukuruza iz Robnih rezervi proizvođačima mlijeka.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević juče je kazao da je razlog za pojavu veće količine aflatoksina u mlijeku stočna hrana, zaražena tom vrstom plijesni. On je najavio da se sprema podjela kukuruza iz Robnih rezervi farmama i mljekarama da bi se promijenila ishrana stoke i u roku od tri do četiri dana krave počele da daju zdravo mlijeko.

Galerija

Bonus video: