Novi Sad: Novorođena beba zavisna od heroina

Na terapiju odvikavanja od droge upućena je odmah po rođenju, zbog izuzetno teške kliničke slike
72 pregleda 0 komentar(a)
beba, Foto: Shuterstock
beba, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 20.02.2013. 15:19h

Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine u Novom Sadu.

Na terapiju odvikavanja od droge upućena je odmah po rođenju, zbog izuzetno teške kliničke slike. Ona nije usamljen slučaj, jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu, piše Blic. Bebe zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.

Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepun sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu – kazala je za Blic dr Nataša Stašuk, pedijatar iz Kliničkog centra Vojvodine. Ako je porodilja posljednju dozu droge uzela u posljednjih sedam dana pred porođaj, kaže dr Stašuk, onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji.

"U tim slučajevima bebu odmah podvrgavamo liječenju tabletama. Bebe koje se liječe od apstinencijalne krize bivaju otpuštene iz porodilišta 72 sata poslije uzimanja posljednje doze lijeka– kaže dr Stašuk. Ona objašnjava da porodilja zavisnik nije u obavezi da kaže da li je koristila opijate, ali je ljekarima mnogo lakše ako za to znaju.

"Dobro je da znamo da bismo porodilju mogli da testriramo na HIV i hepatitis C i da bi znali da li mogu da doje" kaže dr Stašuk.

Psihijatar Nebojša Baračkov, koji je godinama radio u Metadonskom centru KCV sa porodiljama zavisnicima, kaže da je odrastanje djeteta čija majka koristi heroin nepredvidivo i problematično.

"Zavisnik može upasti u stondirano stanje od sat, dva i u tom slučaju beba je direktno ugrožena jer neće dobiti svu potrebnu pažnju. Roditelji zavisnici poslednje pare daće za heroin, a ne bebine potrebe" kaže Baračkov.

Bonus video: