Mirjana Marković osuđena na godinu dana zatvora: Podstrekivala da se dadilji dodijeli stan

Presuda je donijeta poslije skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od sto ročišta
204 pregleda 3 komentar(a)
Mira Marković, Foto: BETA
Mira Marković, Foto: BETA
Ažurirano: 27.06.2018. 09:12h

Viši sud u Beogradu osudio je danas bivšu predsjednicu Jugoslovenske ljevice (JUL) Mirjanu Marković i nekadašnjeg dirketora Diposa Miloša Lončara na godinu dana zatvora, a nekadašnju sekretarku Vlade Srbje Živku Cicu Knežević na godinu i po dana zatvora, zbog dodjele stanova u vlasništvu Republike od 1997. do 2000. godine osobama koje nisu bile zaposlene u Vladi.

Presuda je donijeta poslije skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od sto ročišta.

Prema navodima Tužilaštva, Mirjana Marković je podstrekivala Kneževićevu da dodijeli stan Iloni Pešić, dadilji njenog unuka.

Inače, sud nije saslušao Ilonu kao svjedoka, jer nije mogao da dođe do nje, zbog čega je ne sudu korišćen njen iskaz iz istrage.

Markovićevoj se sudilo u odsustvu, pošto je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna potjernica.

U ovom postpku opužen je još i Danilo Pantović, ali je njemu odvojeno od ostalih optuženih, jer se trenutno nalazi na Kubi gdje je ambasador.

Na optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbjednosti Jovica Stanišić, ali je sud donio odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehanizmom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

Stranke u postupku imaju pravo žalbe apelacionom sudu.

Bonus video: