Dačić: Nema ukidanja institucija bez dogovora

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće ukinuti svoje institucije na Kosovu bez međunarodno garantovanog dogovora o tome ko će ih zamijeniti
1 komentar(a)
Ivica Dačić,, Foto: Beta
Ivica Dačić,, Foto: Beta
Ažurirano: 15.02.2013. 20:26h

"U pregovorima pokušavamo da definišemo autonomiju Srba na Kosovu. To je za nas autonomija u autonomiji. Tražimo formiranje zajednice srpskih opština sa jasnim nadležnostima - obrazovanje, prosvjeta, pravosuđe u prvom i drugom stepenu, policija koja će imati odnose sa prištinskim vlastima ali i sa Beogradom", rekao je Dačić televiziji Pink.

Premijer Srbije, koji će 18. februara u Briselu nastaviti razgovore s predsjednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem, istakao je da predlog Beograda ne znači da bi Srbija trebalo da rasformira svoje institucije i Srbe natjera da ulaze u prištinske institucije. Dodao je da je to "prelazno kompromisno rješenje" koje bi moglo da bude prihvatljivo i za Albance.

"Pitanje je da li će to Priština prihvatiti. Ako Priština to ne želi, Srbija sigurno neće ukidati svoje institucije. Ali, i za nas je apsolutno neprihvatljivo da Srbi apsolutno treba da se uključe bez ikakvih svojih institucija u prištinske institucije", rekao je on.

Dačić je ponovio da "nema nazad" i upitao šta je alternativa aktuelnoj politici Beograda.

"Da nećemo vojnom snagom da povratimo suverenitet nad Prištinom? Nećemo, jer u ovom trenutku to ne možemo. Mi se ne borimo sa Prištinom nego sa NATO, čak i sa EU, koja je ponekad na strani Prištine, a ne Beograda. Nije sukob jedan na jedan, Srbija ne može sama protiv velikog dijela međunarodne zajednice, a naši prijatelji su daleko da bi nam pomogli u sukobima koji se ovde događaju", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da se Vlada Srbije i on kao pregovarač drže platforme i rezolucije o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije. Ponovio je da je situacija veoma teška i da Srbija svaki dan gubi suverenitet i osnovne "naznake" državnosti na Kosovu i da su srpske institucije veoma malo prisutne na Kosovu.

Upitan o stavu Njemačke i izgledima da Srbija dobije datum za pregovore s EU, Dačić je odgovorio da, nevezano s Njemačkom, u međunarodnoj zajednici postoje krugovi koji smatraju da je pravi trenutak da se "navali" na Srbiju, jer je spremna da više da zbog datuma, a da je daleko sljedeći tako pogodan trenutak za pritisak - prijem Srbije u EU.

"To je pogrešno i to je ubijanje dijaloga", rekao je Dačić.

Bonus video: