Ministri EU: Albanija i Makedonija na čekanju do 2019. godine

Po diplomatskim izvorima u Luksemburgu, Holandija je predočila da, uprkos sporazumu Skoplje-Atina o imenu, makedonske vlasti i dalje ne ispunjavaju osnovna mjerila za početak pregovora, posebno kad je riječ o vladavini zakona i sposobnosti državne uprave
4 komentar(a)
Albanija, EU, Makedonija, Foto: Shutterstock
Albanija, EU, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.06.2018. 18:56h

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) su danas u Luksemburgu do 2019. odložili odluku o početku pregovora o prijemu Albanije i Makedonije, pošto su Francuska, Holandija i Danska zahtijevale da Tirana i Skoplje pruže opipljive naknadne dokaze o jačanju vladavine zakona i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Austrijski ministar Gernot Blimel objasnio da je zatraženo od Komisije da pripremi teren za početak pregovora 2019. godine, i da će određeni uslovi morati da budu ispunjeni. Tu odluku su ministri za evropske poslove donijeli tokom napetog sastanka zbog uzdržanog stava Francuske i Holandije, kažu dva evropska izvora. U postizanju sporazuma o odlaganju na godinu dana je posredovaoi šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, rekao je jedan od izvora. "Bilo je teško", napisao je njemački ministar Mihael Rot na Tviteru.

Kako je novinarima izjavio grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas, 25 članica EU je bilo za to da se danas "da zeleno svjetlo" Albaniji i Makedoniji za pregovore, ali su Francuska, Holandija i Danska zahtijevali da se odluka o tome odloži do iduće godine, kada bi se ustanovilo da li su vlasti u Skoplju i Tirani uspele da poboljšaju situaciju s vladavinom prava i suzbijanjem korupcije i kriminala.

Kocijas je naveo da je on na zasjedanju tražio da se pozitivna odluka donese "zbog unutrašnje situacije u tim dvijema zemljama kojima je potrebna stabilnost i bezbjednost, i svakako ne novi problem".

Po diplomatskim izvorima u Luksemburgu, Holandija je predočila da, uprkos sporazumu Skoplje-Atina o imenu, makedonske vlasti i dalje ne ispunjavaju osnovna mjerila za početak pregovora, posebno kad je riječ o vladavini zakona i sposobnosti državne uprave.

Francuska takođe posebno smatra da u Albaniji nije suzbijen organizovani kriminal.

Bonus video: