Kuči: Specijalni status i podjela Kosova nisu teme dijaloga Prištine i Beograda

"Tema je ostvarivanje punog suvereniteta Kosova i u sjevernom dijelu naše teritorije", kazao je zamjenik premijera Kosova
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 10:37h

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da bi na kraju dijaloga Kosova i Srbije trebalo da bude potpisan mirovni sporazum dvije strane, prenio je danas prištinski dnevnik Koha ditore.

"Na kraju treba da se dođe do mirovnog sporazuma Kosova i Srbije.

Logika treba da bude da se svi postignuti sporazumi ostvare i da se to legitimiše i ratifikuje na skupštinama", kazao je Kuči.

"Samo treba stvoriti uslove za sprovođenje onoga što je predviđeno Ustavom i planom Ahtisarija. Za ono što je izvan Ustava i plana ne možemo razgovarati", kazao je Kuči

Prema njegovim riječima, specijalni status i podjela Kosova nisu teme razgovora premijera Kosova Hašima Tačija i Srbije Ivice Dačića.

"Specijalni status i podjela nisu teme rasprave. Tema je ostvarivanje punog suvereniteta Kosova i u tom (sjevernom) dijelu naše teritorije", rekao je Kuči.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton je najavila da će sljedeće nedjelje biti ključne za dijalog Kosova i Srbije, a dva premijera sljedeći put treba da se sastanu 19. i 20. februara.

Kuči je rekao da će u petoj rundi susreta u Briselu glavna tema biti rasformiranje paralelnih struktura Srbije na sjeveru Kosova.

On je rekao da će ponuda Tačija na sastanku biti u okviru ustavnih rješenja i plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

"Samo treba stvoriti uslove za sprovođenje onoga što je predviđeno Ustavom i planom Ahtisarija.

Za ono što je izvan Ustava i plana ne možemo razgovarati", kazao je Kuči.

Galerija

Bonus video: