Burne reakcije na Janšinu izjavu o "lijevom fašizmu"

"Velika većina naših građana je postala jedinstvena u stavu da on mora otići iz našeg javnog života", navela je u saopštenju Pozitivna Slovenija
2 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.02.2013. 14:18h

Izjava slovenačkog premijera Janeza Janše o "lijevom fašizmu" koji navodno prijeti Sloveniji, izazvala je brojne reakcije u štampi, opoziciji i u velikom dijelu javnosti te zemlje.

Izjavu je kritikovala poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon

Stranka Pozitivna Slovenija je poruku premijera ocijenila kao "očajničku poruku političara, koji osjeća da se približava kraj njegove vladavine i koji je u svom predugom političkom djelovanju uradio sve da potpuno razdvoji građane Slovenije".

"Velika većina naših građana je postala jedinstvena u stavu da on mora otići iz našeg javnog života", navela je u saopštenju Pozitivna Slovenija i dodala da njegova provokacija sa "lijevim fašizmom" govori o čovjeku "koji traži samo još stanje punog neprijateljstva i koji je pomiješao osnovne istorijske pojmove".

"Slovenija je pluralističko i otvoreno društvo i sadašnji pokušaj jednostranačja vladajuće Slovenske demokratske stranke će odlučno odbaciti", navodi se pored ostalog u saopštenju.

Spornu izjavu da "Slovenija mora odlučno nastupiti protiv lijevog fašizma" Janša je dao u video poruci iz Brisela, za potrebe mitinga njegovih pristalica u Ljubljani.

Izjavu je kritikovala poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon i drugi.

Bonus video: