Slovenija: Janšine optužbe medija uvrjedljive

Janša je poručio da su nasilne demonstracije imale i podršku dijela medija "plaćenih kapitalom tranzicione ljevice
1 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.02.2013. 11:34h

Tvrdnje slovenačkog premijera Janeza Janše da proteste protiv njegove vlade podstiču mediji plaćeni kapitalom "tranzicione ljevice" koja je ispraznila slovenačke banke su uvrjedljive i nedostojne nosioca tako visoke javne funkcije, ocijenilo je Slovenačko novinarsko društvo.

"U državama s normalnom demokratskom tradicijom novinarstvo je jedan od mehanizama kontrole vlasti"

Janša je u video-poruci koja je emitovana njegovim pristalicama za vrijeme okupljanja na Kongresnom trgu u Ljubljani, između ostalog, rekao da se protestima protiv njegove vlade želi da prikrije ko je kriv za "rupe" u bilansima slovenačkih banaka.

On je poručio da su nasilne demonstracije imale i podršku dijela medija "plaćenih kapitalom tranzicione ljevice, većinom onim kapitalom koji sada nedostaje u državnim bankama".

Reagujući na tu premijerovu izjavu, Društvo tvrdi da je Janša pokušao da "verbalno ponizi" novinare koji su kritični prema njegovoj vladi, što je "nedostojno" i podsjećaju da se na skupu njegovih pristalica moglo čuti više izjava protiv novinara "s one strane granice dobrog ukusa".

"U državama s normalnom demokratskom tradicijom novinarstvo je jedan od mehanizama kontrole vlasti, a dužnost novinara da otkrivaju ono što vlast želi da prikrije", navode novinari i dodaju da neće dopustiti da postanu žrtva politike koja "demagogijom i traženjem unutrašnjih neprijatelja želi da preusmjeri pažnju javnosti od stvarnih problema..."

Bonus video: