NATO ne želi da Kosovo dobije vojsku

Izvor prištinskog dnevnika kaže da u NATO vjeruju da institucije Kosova neće preuzeti rizik da transformišu BSK u vojsku bez saglasnosti NATO
3 komentar(a)
NATO samit, Čikago, Foto: Reuters
NATO samit, Čikago, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2013. 13:34h

Sjevernoatlanska alijansa nije saglasna da Kosovo dobije svoju vojsku, a prepreka za to su četiri zemlje članice Alijanse koje do sada nisu priznale Kosovo.

“Kosovo može da odluči da Bezbjednosne snage pretvori u Vojsku Kosova, ali takav se korak nimalo ne bi svidio NATO-u. Budući status BSK je nejasan i ostaje tema rasprava unutar NATO-a”, rekao je izvor prištinskog dnevnika “Koha Ditore”.

Dnevnik prenosi da je visoki zvaničnik NATO rekao da i oni traže put izlaska iz sadašnje situacije, pošto pripadnici Kfora ne mogu vječno da ostanu na Kosovu.

Međutim, prema njegovim riječima, za ovu godinu najavljena transformacija BSK u Vojsku Kosova nije moguća, bez ozbira na izjave visokih zvaničnika Kosova.

Izvor prištinskog dnevnika kaže da u NATO vjeruju da institucije Kosova neće preuzeti rizik da transformišu BSK u vojsku bez saglasnosti NATO i da vjeruje da će ostati kooperativne u saradnji sa NATO.

Bonus video: