Policija bacila suzavac na demonstrante u Ljubljani

Demonstranti su posebno negodovali zbog Janšine tvrdnje da iza protesta posljednjih mjeseci stoji stara ljevičarka elita
2 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 08:10h

Policija je upotrijebila suzavac protiv 20.000 ljudi koliko se okupilo u centru Ljubljane na protestu protiv vladajućih političkih elita, koji su organizatori nazvali "Treći opšteslovenački ustanak", objavljeno je na slovenačkom portalu "24 ur".

Nezadovoljni Slovenci zahtijevaju ostavke vodećih političara, među kojima premijera Janeza Janše, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i poslanika slovenačkog parlamenta.

Demonstranti su posebno negodovali zbog Janšine tvrdnje da iza protesta posljednjih mjeseci stoji stara ljevičarka elita koja želi da sruši njegovu vladu i da se treba suprotstaviti "ljevičarskom fašizmu".

Protiv vladajućih: Ljubljana (Beta/AP)

To je u video poruci iz Brisela, gdje učestvuje na samitu lidera EU, Janša rekao svojim pristalicama koje su se u petak prijepodne okupile na skupu podrške njegovoj vladi u centru Ljubljane.

Taj skup, koji je okupio oko 12.000 ljudi, završen je mirno, a Janša je zahvalio svima koji su došli i "tako pokazali da im je stalo do domovine". Janša je poručio da nije uvijek rješenje izlazak na ulicu, ali da su, sada, njegove pristalice bile primorane na to.

Galerija

Bonus video: