Visoki Dečani: Situacija mirna, protest završen

Pristup manastiru je blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a uz učešće italijanskih karabinjera
21 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 17:10h

Situacija oko manastira Visoki Dečani je mirna nakon što su jutros Kfor i KPS blokirali pristup manastiru, kome su hteli da priđu lokalni ekstremisti.

Pristup manastiru je blokiran snažnim snagama policije i KFOR-a uz učešće italijanskih karabinjera, potvrdio je iguman manastira Visoki Dečani.

On kaže da je situacija mirna, ali napeta. Eparhija raško-prizrenska saopštava da manastiru prijeti rukovodstvo opštine Dečani, koje se protivi odluci Vrhovnog suda Kosova da se manastiru vrati imovina.

Zbog prijetnji rukovodstva opštine Dečani i grupa koje već danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno zbog njihove namjere da danas protestuju pred samim manastirom, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava odlučio je da zatvori kapije manasitra za sve posjetioce, prvi put u posljednjih 13 godina.

Janjić je kazao da su jutros dobili informacije od italijanskog Kfora i lokalne policije da grupa mladića hoće da priđe manastiru i organizuje protest.

"Kfor je tu grupu u toku prepodneva zaustavio na ček pointu, situacija je mirna, ali je i dalje opasna, jer se razvija neviđena mržnja među narodom. o tome svedoče i plakati koje su oni hteli da postave ispred manastira 'Ovo je naš manastir, dalje ruke od naše zemlje'" kazao je on.

Bonus video: