napadači nepoznati

U toku je hakerski napad na infrastrukturu nacionalnog domena Srbije

U posljednjih mjesec dana nekoliko velikih nacionalnih internet registara takođe je iskusilo napade - bitanski, belgijski, danski, holandski i kanadski
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 16:11h

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) saopštio je danas da je infrastruktura tog registra izložena napadima nepoznatih hakera čiji je cilj blokada osnovnih servisa.

Kako se navodi, u posljednjih mjesec dana nekoliko velikih nacionalnih internet registara takođe je iskusilo vrlo grube napade na svoju infrastrukturu, a uz bitanski, belgijski, danski, holandski i kanadski registar, u tu grupu, od prije nekoliko dana, spada i RNIDS.

Precizira se da su prvi napadi na infrastrukturu RNIDS primijećeni u noći između nedjelje i ponedjeljka, kada su primarni DNS serveri počeli da dobijaju znatno veći broj upita od normalnog.

To je, kako se navodi, indikacija da su DNS serveri RNIDS-a bili izloženi pojačanom napadu hakera.

Tokom ponedjeljka i utorka servisi koje RNIDS pruža, i pored opterećenja pristupnih linkova, bili su dostupni bez većih problema, ali je u utorak 5. februara oko 15 sati, napad pojačan, što je dovelo do preopterećenja dijela mrežne opreme i znatno otežanog pristupa servisima RNIDS-a, a potom i do povremenog potpunog prekida servisa.

Kako se ističe, RNIDS je nakon toga pristupio rekonfiguraciji mreže i saobraćaj je preusmjeren, tako da je oko 22 sata informacioni sistem RNIDS-a vraćen u potpuno operativno stanje.

Napad je još uvijek u toku i njegovi efekti se stalno prate, navodi se u saopštenju RNIDS-a (www.rnids).

Preporučujemo za Vas