Nora ide na liječenje u SAD: Prikupili 800.000 dolara za tri dana

Intenzivna kampanja u medijima i na društvenim mrežama zagrijala je srca i otvorila novčanike hiljada Hrvata
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 12:48h

Nora Šitum, petogodišnja Zadranka koja boluje od akutne limfoblastične leukemije, biće podvrgnuta eksperimentalnom liječenju u jednoj od najboljih dječijih bolnica u svijetu pošto je njena porodica uz pomoć vlasti i društvenih mreža uspjela da obezbijedi 800.000 dolara za samo tri dana.

Intenzivna kampanja u medijima i na društvenim mrežama zagrijala je srca i otvorila novčanike hiljada Hrvata.

Liječenje u Dječijoj bolnici u Filadelfiji bilo je nakratko dovedeno u pitanje, jer su troškovi prvobitno iznosili 600.000 dolara. Međutim, dan prije odlaska ispostavljen im je još jedan račun od 200.000 dolara.

Intenzivna kampanja u medijima i na društvenim mrežama zagrijala je srca i otvorila novčanike hiljada Hrvata

Iz bolnice je, pak, objašnjeno da se dodatnih 200.000 dolara odnose na troškove dvogodišnje posttretmanske terapije.

Građani Hrvatske nesebično su prikupili sredstva da bi Nora bila podvrgnuta terapiji pod nazivom CTLO19, kojom je do sada liječeno svega 10 pacijenata, među njima samo jedno dijete, sedmogodišnja Emili Vajthed, objavio je „Jutarnji list“.

Inače, terapiju je razvila kompanija „Novartis“ i tek je u početnoj fazi kliničkih ispitivanja kod ljudi, zbog čega lijek ne može da se kupi. Zato se za pacijente koji ispunjavaju uslove nabavka dogovara direktno s proizvođačem.

Troškovi lijeka ne postoje, a račun koji su poslali Amerikanci zapravo se odnosi na smještaj u posebne sterilne jedinice namijenjene osobama kojima je zbog bolesti opao imunitet. Isto tako, i troškovi intenzivne njege takvih pacijenata dostižu enormne razmjere u američkim bolnicama o čemu svjedoči i predračun za Norino liječenje.

„Hvala vam dragi ljudi, okrenuli smo Hrvatsku naglavačke,“ rekla je juče Norina majka Đana na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno da je za bolesnu djevojčicu prikupljen potreban novac i da su obezbijeđene vize za odlazak u Sjedinjene Države.

Na konferenciji su bili i predstavnici udruženja Hrabro dijete koji su sa Norinim roditeljima pokrenuli čitavu akciju. Oni su se zahvalili vladi jer se odrekla PDV-a i operaterima jer su se odrekli marže na donacije prikupljene za liječenje putem telefonskih poziva.

Osim viza, za koje je urgirao ministar zdravlja Rajko Ostojić, nacionalni avioprevoznik „Kroacija elrlajnz“ poklonio je dvije povratne karte za Noru i jednog roditelja.

Galerija

Bonus video: