Protest protiv ćirilice: U Vukovaru najavljen dolazak 25.000 boraca

Uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru nije, kako kažu organizatori, ono za što su se hrvatski borci borili i zašto su poginuli
58 pregleda 0 komentar(a)
Vukovar, ćirilica, Foto: Index.hr
Vukovar, ćirilica, Foto: Index.hr
Ažurirano: 02.02.2013. 11:47h

U Vukovaaru se danas održava protestni skup protiv uvođenja dvojezičnosti pod nazivom "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici". Podršku građanima Vukovara najavili su borci iz svih krajeva Hrvatske, a prema najavi organizatora očekuje se dolazak njih do 25.000.

Prema riječima predsjednika Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića, protest je legitimno sredstvo kojim žele da prisile Vladu da odustane od najavljenog uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru jer to nije, kako kaže, ono za što su se hrvatski borci borili i zašto su poginuli, piše Index.

"Mi ćemo i dalje pokušavati da animiramo javnost i ukazujemo na sve greške koji se čine u hrvatskoj državi. Mi se ne borimo protiv ove Vlade, mi se borimo protiv svih Vlada koje su bile do sada. Sve su radile pogrešno, sve su kršile sve moguće zakone. Niko nikad nije odgovarao, niko nije vratio ni kune od tih nestalih novaca, a nestale su milijarde. Prema tome, masa stvari je u našoj državi mimo zakona je napravljeno, međutim izgleda da postoji samo jedan zakon kojeg se svi moraju držati, a to je Zakon o nacionalnim manjinama. Čini mi se da je to zakon nad zakonima. To je naša stvarnost, to je naša Hrvatska. Kod nas sve ide tako. Mi ćemo pokušati da jednostavno ljude animiramo i pokažemo im sve te nepravilnosti. Ljudi sami sve to znaju, ne moramo mi nikome ništa objašnjavati. Vjerujem da će prepoznati u nama da mi govorimo istinu i da se borimo za nešto pošteno tako da će i stati na našu stranu", rekao je Josić.

Početak protesta zakazan je, simbolično, za 12 sati i 5 minuta, a sa skupa će demonstanti Vladi i Saboru uputiti zahtjev za moratorij na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru.

Bonus video: