Ukinuta presuda vođi "Obraza"

Mladen Obradović je, zajedno sa još 14 pripadnika Obraza, bio osuđen za izazivanje nereda i nasilničko ponašanje
78 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Obradović, Foto: Blic.rs
Mladen Obradović, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 01.02.2013. 18:26h

Drugostepeno krivično vijeće Apelacionog suda u Beogradu ukinulo Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog Obraza, presudu od dvije godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa 2010.

Apelacioni sud je presudu, koju je Viši sud u Beogradu donio 20. aprila 2011, poništio i predmet vratio na ponovono odlučivanje zbog, kako piše B92, bitnih povreda krivičnog postupka. Riječ je o kazni kojom je Obradović bio osuđen na dvije godine zatvora zbog izazivanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je sredinom novembra 2012. godine ukinuo još jednu prvostepenu presudu kojom je na 10 mjeseci zatvora vođa Obraza Mladen Obradović bio osuđen zbog rasne i druge diskriminacije.

Apelacioni sud navodi da je prihvatio žalbe branilaca Obradovića i drugih okrivljenih u ovom predmetu, jer je prvostepena presuda donijeta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, da je prvostepena presuda nerazumljiva i da u njenom obrazloženju nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama.

Mladen Obradović je, zajedno sa još 14 pripadnika Obraza, bio osuđen za izazivanje nereda i nasilničko ponašanje. Obradović je dobio najveću kaznu od dvije godine zatvora, dok su ostali dobili kazne između jedne godine i šest mjeseci zatvora, dok je Obradovićeva supruga Jelena bila osuđena na jednu godinu kućnog zatvora.

Oni su sada već ukinutom prvostepenom presudom bili oglašeni krivim da su 10. oktobra 2010. godine izazvali nasilje na ulicama Beograda i to u kampanji "Čekamo vas“, izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu. U presudi je bilo navedeno i da su tom prilikom doveli do nasilja u kome je povrijeđeno više pripadnika policije i pri čemu je glavnom gradu pričinjena šteta velike vrijednosti.

Bonus video: