Uhapšeni tokom performansa u ustaškim uniformama

Ovim performansom uhapšeni su, kako su naveli, željeli da upozore na veličanje fašizma na javnoj televiziji
104 pregleda 3 komentar(a)
Protest u ustaškim uniformama, Foto: Jutarnji list
Protest u ustaškim uniformama, Foto: Jutarnji list
Ažurirano: 01.02.2013. 15:17h

Hrvatska policija privela je danas dvojicu aktivista udruženja Građanska inicijativa koji su u ustaškim uniformama protestovali ispred zgrade Hrvatske radio-televizije (HRT) zbog, kako su rekli, veličanja fašizma na javnoj televiziji.

Iz Građanske inicijative novinarima su rekli da su umjetnički performans prijavili policiji, koja ih je, ipak, sačekala ispred zgrade HRT-a i privela.

Tim performansom oni su, kako su naveli, željeli da upozore na veličanje fašizma na javnoj televiziji, odnosno da uruče zahvalnicu emisiji TV Kalendar u kojoj je krajem decembra emitovan prilog o zloglasnom ustaši Juri Francetiću. U tom prilogu se taj, kako su ga nazvali, "ustaški koljač", prikazuje kao "legendarni borac" koji je izbio na Drinu i borio se protiv partizana, "zlih koljača Hrvata, u Bosni i okolini Sarajeva i Han Pijeska".

"Zahtijevali smo da policija uhapsi i urednika TV kalendara Vladimira Brnardića zbog prikazivanja Jure Francetića kao junaka, ali su oni to odbili. Kao što odbijaju da uhapse ustašoide na Tompsonovim koncertima ili fudbalskim utakmicama", saopštila je Građanska inicijativa.

Iz zagrebačke policije rekli su novinarima da još provjeravaju sve okolnosti događaja, ali su potvrdili da su uhapšena dva muškarca obučena u uniforme sa ustaškim obilježjima.

Gradjanska inicijativa još ranije je tražila od HRT-a da smijeni urednika emisija TV Kalendar zbog sporne emisije, dok su s javne telelvizije poručili da se v. d. glavnog urednika Hrvatske televizije bavi spornom emisijom, ali da ne žele o tome da govore u javnosti zbog moguće "politizacije".

Bonus video: