Rasmusen: Kfor će ostati na Kosovu onoliko koliko to bude potrebno

Generalni sekretar NATO-a je prethodno pomenuo mogućnost pregrupisanja Kfora, koji se nalazi na Kosovu od ljeta 1999, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN
0 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Ruvr.ru
Anders Fog Rasmusen, Foto: Ruvr.ru
Ažurirano: 01.02.2013. 08:03h

Multinacionalne snage Kfora pod komandom NATO-a ostaće na Kosovu onoliko koliko njihovo prisustvo bude neophodno, kazao je generalni sekretar Alijanse, Anders Fog Rasmusen.

"Održaćemo sadašnji nivo vojnog prisustva na Kosovu onoliko dugo koliko bude neophodno da se ispuni mandat UN i garantuje bezbjednost i sloboda kretanja za sve na Kosovu“, rekao je Rasmusen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je prethodno pomenuo mogućnost pregrupisanja Kfora, koji se nalazi na Kosovu od ljeta 1999. godine, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Trenutno je u Kforu 5,6 hiljada vojnika iz 30 država.

NATO je 2010. godine pokrenuo postepeno povlačenje vojnika Kfora sa Kosova, smanjivši broj vojnika sa 15 hiljada na oko 6,2 hiljade.

Prema prvobitnom planu, kontigent je prošle godine trebalo da bude smanjen na 2,5 hiljada vojnika, ali je jula 2012. Alijansa suspendovala odluku o smanjenju zbog pogoršanja situacije u sjevernom dijelu Kosova.

Bonus video: