General Ojdanić povukao žalbu i prihvatio kaznu od 15 godina

Presudom izrečenom 26. februara 2009, Ojdanić je bio proglašen krivim za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilnog premještanja albanskog stanovništva s Kosova
194 pregleda 5 komentar(a)
General Dragoljub Ojdanić, Foto: Tanjug
General Dragoljub Ojdanić, Foto: Tanjug
Ažurirano: 28.01.2013. 16:34h

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić povukao je žalbu i prihvatio prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Kako je danas saopštio Tribunal, žalbu na prvostepenu presudu Ojdaniću zatim je povuklo i tužilaštvo.

Prvostepena presuda generalu Ojdaniću (71) time je postala pravosnažna, što mu omogućava da odmah zatraži prevremeno oslobađanje budući da je već izdržao dvije trećine kazne.

Ojdanić je u pritvoru Tribunala od proljeća 2002, kada se dobrovoljno predao. O tom zahtjevu odluku će donijeti predsjednik Tribunala Teodor Meron (Theodor).

Presudom izrečenom 26. februara 2009, Ojdanić je bio proglašen krivim za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilnog premještanja albanskog stanovništva s Kosova 1999. To krivično djelo u presudi je kvalifikovano kao zločin protiv čovječnosti.

U podnesku koji je sudu uputio njegov branilac Tomislav Višnjić naglašeno je da Ojdanić prihvata presudu i da izražava kajanje pred "svima onima čije su patnje bile rezultat radnji za koje je on osuđen".

"U potpunosti prihvatam sve nalaze iz presude. Sve što mi preostaje je da odslužim svoju kaznu. Uskoro punim 72 godine i zdravlje mi se tokom boravka u pritvoru pogoršalo. Izražavam svoje iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje sam osuđen", napisao je sudu sam general Ojdanić.

Zajedno s Ojdanićem, zbog zločina na Kosovu 1999. Tribunal je nepravosnažno osudio tadašnjeg potpredsjednika vlade SRJ Nikolu Šainovića i generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića na po 22 godine zatvora.

Generalu Vladimiru Lazareviću izrečena je zatvorska kazna od 15 godina zatvora, a Milan Milutinović, koji je bio predsjednik Srbije, oslobođen je krivice.

Rasprava o žalbama svih osuđenih, izuzev Ojdanića, zakazana je za mart, a naknadno će im biti izrečene pravosnažne presude.

Bonus video: