Marković nudi da otkrije ubicu Slavka Ćuruvije kao svjedok saradnik

Iste godine kad je uhapšen 2001. izveden je iz zatvora bezakonito, bez papira i dozvole, i odveden na tajnu večeru
64 pregleda 8 komentar(a)
Rade Marković, Foto: Novosti.rs
Rade Marković, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 23.01.2013. 11:41h

Bivši šef DB Srbije Radomir Marković, osuđen na 40 godina zbog ubistva članova SPO i Ivana Stambolića, nudi se kao svjedok saradnik za ubistva novinara, kaže Vuk Drašković.

Drašković, kako prenosi Blic, kaže da se Marković ponudio kao svjedok saradnik u rasvetljivanju ubistva Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića i Momira Gavrilovića.

"Marković će detaljno opisati koja je sve ubistva organizovao, a zločini za koje je osuđen biće bačeni pod noge i ubica oslobođen. Genijalna strategija službi bezbjednosti: Miloševićevog Gebelsa osloboditi, a kao jedine krivce označiti Miloševića i njegovu suprugu Miru Marković. Milošević je mrtav, a Mirjana ruska državljanka, nedostupna pravdi Srbije. Po tom scenariju na slobodu može i Legija i sve druge ubice", napisao je na Tviteru lider SPO-a koji je jedini preživio atentat na Ibarskoj magistrali.

On je još naveo da je u pripremi tog poduhvata promijenjen Zakon o krivičnom postupku, s tim da slijedi još jedna izmjena kako bi Marković ove godine izašao na slobodu.

Blic podsjeća da je u Krivičnom zakoniku koji treba da stupi na snagu u oktobru ukinuta odredba da onaj ko je osuđen na 40 godina zatvora može da postane svjedok saradnik. Takođe, podsjeća Blic, od kada je Marković u zatvoru 2001. bilo je više neformalnih ponuda da postane svedok saradnik.

Iste godine kad je uhapšen 2001. izveden je iz zatvora bezakonito, bez papira i dozvole, i odveden na tajnu večeru kod tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića i šefa DB-a Gorana Petrovića. Međutim, ti dogovori su propali.

Marković je, prema sudskim zapisnicima, pristao da bude svjedok saradnik za ubistvo Ivana Stambolića kao i da priča o atentatu na Draškovića u Budvi. Tada je i dao iskaz o ta dva zločina, u kojima je kao naručioca označio Slobodana Miloševića.

Bonus video: