GRAĐANI NEZADOVOLJNI

Slovenija u generalnom štrajku, Janša ne odstupa

U ponoć su prestali da rade carinici na graničnim prelazima Slovenije, škole i vrtići su danas uglavnom zatvoreni u svim gradovima
4 komentar(a)
protesti Slovenija, Foto: Siol.net
protesti Slovenija, Foto: Siol.net
Ažurirano: 23.01.2013. 09:46h

Carinici, prosvjetni radnici, novinari državne televizije i drugi zaposleni u javnom sektoru širom Slovenije - gotovo 80.000 ljudi - danas su u generalnom štrajku, šaljući vladi poruku nezadovoljstva zbog ekonomske krize i smanjivanja zarada.

U ponoć su prestali da rade carinici na graničnim prelazima Slovenije, škole i vrtići su danas uglavnom zatvoreni u svim gradovima, a medicinske sestre će raditi u hitnim slučajevima.

Na državnoj televiziji pročitano je saopštenje podrške štrajku u kome medijski poslenici ističu da su nezadovoljni, između ostalog i zbog miješanja države u uređivačku politiku.

Sve oči uprte su u premijera Janeza Janšu, koga većina građana i sve više političkih partija smatra odgovornim za tešku ekonomsku i političku situaciju.

Janša se oglasio ali porukom da nema namjeru da odstupi sa vlasti i da su na potezu oni koji su mu prijetili izlaskom iz vladajuće koalicije i obaranjem Vlade.

“Neka oni preduzmu korake koje su najavili i kojima prijete, a ja se nadam da će razum prevladati i da neće rušiti Vladu”, izjavio je premijer.

Predsjednik slovenačkog parlamenta Gregor Virant prije 10 dana dao je Janši rok da se do 23. januara povuče sa vlasti ili da Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) predloži novog kandidata za predsjednika Vlade, ako žele da Građanska lista ostane u koaliciji. Taj rok je istekao u ponoć.

Sinoć je iza zatvorenih vrata održan sastanak Janše sa čelnicima ostale četiri stranke vladajuće koalicije. Izjava za mediji nije bilo, a Virant je rekao samo da se, po njegovom mišljenju, “ništa nije promijenilo”, potvrdivši tako da je koalicija vjerovatno pred raspadom.

Sada se, umjesto odstupanja Janše sa vlasti, očekuje potez Viranta. Mediji u Sloveniji pretpostavljaju da će predsjednik parlamenta svoju odluku objaviti u popodnevnim satima.

Sada se, umjesto odstupanja Janše sa vlasti, očekuje potez Viranta

Politička kriza u Sloveniji je kulminirala posle objavljivanja izvještaja Antkorupcijske komisije koja je prije dvije nedjelje optužila Janšu i čelnika opozicije, ljubljanskog gradonačelnika Zoran Jankovća za kršenje zakona koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet državnih funkcionera, jer nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih računa i imovine.

Predsjednik Komisije za borbu protiv Korupcije Goran Klemečić objavio je tada da premijer nije prijavio vise od 200.000 eura, a Janković čak 2,4 miliona eura.

Povlačenje iz vladajuće koalicije osim Viranta najavili su i lideri još dve stranke u vladi - predsjednik Demokratske stranke penzionera (DeSUS), aktuelni ministar spoljnih poslova Karl Erjavec i predsednik Slovenačke narodne stranke (SLS) Radovan žerjav, koji je u vladi ministar privrede, ali rokovi za njihova povlačenja još nisu objelodanjeni.

Pojedini slovenački analitičari ocjenjuju da bi Janšina vlada mogla da se održi nekoliko nedjelja ili mjeseci i ako izgubi većinu, odnosno ako u njoj ostanu Janšina SDS i demohrišćanska Nova Slovenija (NSi), dok drugi tvrde da će ipak doći do sastavljanja nove koalicije koja bi parlamentu predložila mandatara za sastav prelazne ili tehničke vlade.