Hrvatskoj prijeti izlivanje rijeka

Na kosinjskom i gospićkom području proglašene su takođe vanredne mjere od poplava
0 komentar(a)
rijeka Kupa, Foto: Kaportal.hr
rijeka Kupa, Foto: Kaportal.hr
Ažurirano: 22.01.2013. 11:05h

Zbog obilnih padavina - kiše i snijega i visokih temperatura za ovo doba godine, posljednjih dana Hrvatskoj prijete poplave, pa su na pojedinim područijima proglašene vanredne mjere opasnosti od poplava.

Iako se očekivalo da će vodostaj Kupe do jutra narasti na oko 600 centimetara, vodostaj rijeke premašio je ta očekivanja već oko ponoći i jutros u 9 sati iznosio je 771.

Vanredne mjere odbrane od poplava proglašene su u Karlovcu, gdje nivo rijeke Kupe iznosi do 830 centimetara. Rijeka Korana u Logorištu i na Mekušju izlila se još sinoć, a zbog izlivanja rijeke Dobre na području Oštarija je zatvoren drumski saobraćaj.

"Sve rijeke su na karlovačkom području pri kraju ostvarivanja svog maksimalnog vodostaja. Vodostaj rijeke Kupe je u 7 sati iznosio 766 centimetara. U toku dana očekujemo porast od nekih petnaestak centimetara i u kasnopopodnevnim satima očekuje se smirivanje situacije", kazala je Biljana Željeznjak iz Hrvatskih voda, prenijeli su hrvatski mediji.

Opasnost od poplava prijeti Gospiću i Sisku. Dotok vode u akumulaciji Kruščici premašio je 500 kubnih metara u sekundi, a sve nadležne službe na području Gospića su u stanju pripravnosti.

Na kosinjskom i gospićkom području proglašene su takođe vanredne mjere od poplava. Do sada nije bilo potrebe za evakuacijom, a službe su u pripravnosti.

"U gornjem slivu Like, gde je bilo najviše problema, stanje se polako smiruje", kaže Mladen Vodička iz Hrvatskih voda iz Gospića.

Bonus video: