Nađeni novi dokazi o smrti Trajkovskog, pokreće se nova istraga

“Posebno ćemo obratiti pažnju na nove detalje koji su nađeni da bismo došli do novih činjenica i zaključaka u vezi sa istragom”
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2013. 10:46h

BiH otvara novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, najavio je savjetnik ministra saobraćaja i komunikacija Omer Kulić.

Kulić je rekao da je istražni tim formiran i da se samo čeka da odluku o tome potpiše ministar Damir Hadžić.

“Istražni tim koji će sprovesti novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog formiran je nakon što su Srbija i Hrvatska delegirali po jednog člana”, izjavio je Kuić, prenijeli su bosanski mediji.

Inače, Kulić je ranije izjavio da je razlog nove istrage što je istražni tim Vlade Makedonije prikupio nove dokaze o smrti makedonskog predsjednika i delegacije 26. februara 2004. godine, prilikom pada aviona u selu Bitunje, pedesetak kilometara od Mostara.

Kulić je tada rekao da posle izvještaja nadležnih organa u BiH, nakon same smrti Trajkovskog, makedonska Vlada formirala svoj istražni tim čiji članovi su šest godina radili na prikupljanju novih dokaza i došli do vrlo relelantnih činjenica koje su opredijelile ministra Hadžića da dozvoli pokretanje nove istrage.

“Posebno ćemo obratiti pažnju na nove detalje koji su nađeni da bismo došli do novih činjenica i zaključaka u vezi sa istragom”, kazao je Kulić.

Prema odluci o pokretanju nove istrage, koju je u novembru 2012. potpisao ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić, istražni tim će činiti eksperti iz SAD, Nemačke, Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH.

Trajkovski, šest članova makedonske delegacije i dvojica pilota poginuli su prilikom pada aviona u selu Bitunje, između Ljubinja i Stoca, pedesetak kilometara od Mostara.

U avionu makedonske vlade, prema zvaničnom popisu putnika, osim Trajkovskog, nalazili su se savjetnici Dimka Ilkova-Bošković i Risto Blaževski, stručni saradnik Anita Kristan-Lozanska, Mile Krstevski iz Ministarstva inostranih poslova i članovi obezbjeđenja Boris Verinov i Aco Božinovski.

Trajkovski je kobnog dana zajedno sa ostalim članovima makedonske delegacije putovao na međunarodnu investicionu konferenciju u Mostaru.

Galerija

Bonus video: