Hrvatski umjetnci poručili Crkvi: Ovo je Hitler radio u Njemačkoj 30-ih

"To je njegovo pravo, a ako je to napravio u znak podrške nama – odlično", kaže reditelj predstave
97 pregleda 5 komentar(a)
"Fine mrtve djevojke", Foto: Kupime.hr
"Fine mrtve djevojke", Foto: Kupime.hr
Ažurirano: 19.01.2013. 14:50h

Odluka Milana Bandića da skine plakat za "Fine mrtve djevojke" šokirala je Hrvatsku.

Nova velika pobjeda Crkve razbjesnila je civilizovanu Hrvatsku, prenosi Tačno.net.

Nataša Janjić, jedna od glavnih glumica u izjavi za Jutarnji ističe:

"Moram priznati da mi je mučno od cijele situacije jer ne mogu vjerovati da se takve stvari događaju 2013, baš kao što ne mogu vjerovati da uopće raspravljamo je li cenzura opravdana ili ne. Naravno, u demokraciji svatko ima pravo reći što misli, ali pravo umjetničke slobode jedna je od osnova civilizacije i ne bismo se uopće smjeli dovesti u situaciju da ta prava dovodimo u pitanje. Nadala sam se da smo dosad već svladali lekciju da se umjetnost poigrava tradicijom, referira na aktualna zbivanja, ispituje granice, nerijetko i provocira, ali to nije vrijeđanje. Ovaj plakat je pozivao na ljubav prema bližnjemu svome. Da, iskorištena je religijska figura, ali ona nije tu kako bi se nekoga vrijeđalo niti je plakat rađen s tom idejom."

Komentarišući odluku Olivera Frljića da raskine suradnju s Gavellom, istakla je:

"Mislim da je to hrabra odluka i pozdravljam je. Naravno da se boji što se može dogoditi s njegovom Aleksandrom Zec, ali sasvim sigurno nije jedini koji se boji zbog toga što se sada događa."

Reditelj predstave Dalibor Matanićo potezu kolege je rekao:

"To je njegovo pravo, a ako je to napravio u znak podrške nama – odlično. Ne sumnjam da bi predstava o Aleksandri Zec izazvala još veće reakcije. No, da se mene pita, ja bih u ovom slučaju samo podebljao broj izvedbi ‘Fine mrtve djevojke’.

Našem društvu je katarza potrebna. Društvo koje zove na zabranu je opasno društvo, ne moramo potezati paralele sa 30-ima u Njemačkoj da nam to bude jasno. Uostalom, poruka ‘Finih mrtvih djevojaka’ puno je humanija od poruka šupljih misa. Svjestan sam postojanja mase koja zove na zabranu, ali isto tako vjerujem u ljude koji se mogu i hoće tome suprotstaviti."

Bonus video: