Tirana traži od Grčke da ukine "zakon o Albaniji"

Šef albanske diplomatije Edmond Panariti zatražio je od Grčke da ukine zakon o Albaniji iz Drugog svjetskog rata, prema kojem su dvije zemlje praktično i dalje u ratu
2 komentar(a)
Edmond Panariti, Foto: ATA
Edmond Panariti, Foto: ATA
Ažurirano: 18.01.2013. 14:00h

Šef albanske diplomatije Edmond Panariti zatražio je od Grčke da ukine zakon o Albaniji donešen tokom Drugog svjetskog rata, prema kojem su dvije zemlje praktično i dalje u ratu.

"Abolicijom ratnog zakona, jednog starog i apsurdnog zakona, odnosi dvije zemlje bili bi podignuti na viši nivo", poručio je Panariti grčkom ambasadoru u Albaniji Leonidasu Rokanasu tokom njihovog susreta u Tirani.

Tokom sastanka sa novopostavljenim ambasadorom Rokanasom, Panariti je pozvao grčke vlasti i da olakšaju ulazak albanskim građanima na teritoriju Grčke.

Panariti i Rokanas su razgovarali i o načinima kojima bi se ojačali bilateralni odnosi ove dvije zemlje.

Kako je javila albanska agencija ATA, zakon prema kojem su dvije zemlje u stanju rata Grčka je donijela u oktobru 1940. godine, nakon što su italijanske snage iz Albanije napale Grčku.

Grčki parlament ovaj zakon nikada nije abolirao, a, kako je ocijenio veb sajt Balkan insajt, ironično je da su danas obje zemlje članice NATO, kao i da Atina podržava proces integracija Tirane u EU.

"Balkan insajt", međutim, podsjeća da su odnosi ove dvije zemlje često bili problematični.

Više decenija poslije završetka Drugog svjetskog rata, granica između Grčke i Albanije bila je zatvorena, što je predstavljalo ideološku i vojnu granicu između NATO i komunističkog bloka.

Poslije pada komunizma sve veći broj Albanaca odlazio je da radi u Grčku, što je često predstavljalo razlog za nesuglasice u odnosima dvije zemlje.

Šef grčke diplomatije Dimitris Avramopulos je krajem prošle godine odlučio da otkaže posjetu Albaniji povodom 100. godišnjice nezavisnosti te zemlje, nakon što je albanski premijer Salji Beriša u svom govoru na svečanosti povodom godišnjice pomenuo albanske teritorije u Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Kabinet Beriše je kasnije saopštio da je premijer o albanskim teritorijama govorio isključivo u istorijskom kontekstu.

Bonus video: