Hrvatski premijer o odnosima sa Srbijom: Vrijeme je za rušenje zidova

Prvi susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića izazvao je veliku pažnju i hrvatske i srpske štampe
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 12:23h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas povodom posjete Beogradu da je vrijeme za rušenje zidova.

"U interesu mira i stabilnosti, razgovaramo s istokom i zapadom. Vrijeme je za rušenje zidova", rekao je Milanović na početku sjednice Vlade Hrvatske komentarišući jučerašnji susret u Beogradu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Hrvatski premijer je ocijenio da je bilo krajnje vrijeme da se sruši "zid ćutanja" i da ga nije zanimalo kako je zid nastao.

Prvi susret: Milanović i Dačić u Beogradu

Hrvatski premijer je ocijenio da je bilo krajnje vrijeme da se sruši "zid ćutanja" i da ga nije zanimalo kako je zid nastao

Ministarka vanjskih poslova Vesna Pusić ocijenila je da je Milanovićeva posjeta dobar, racionalan i koristan pomak u odnosima sa Srbijom, kao i u preuzimanju odgovornosti za vođenje regiona.

Ona je novinarima uoči sjednice Vlade rekla da očekuje nove kontakte sa srpskim šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, s obzirom da su se dogovorili da će u februaru razgovarati o prekograničnim projektima koji bi mogli da budu finansirani iz evropskih fondova.

Nikolićevo soljenje rana

Prvi susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića izazvao je veliku pažnju i hrvatske štampe.

Uz izvještaje sa sastanka u Beogradu, štampa prenosi i izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da je prvo trebalo da dođe do susreta predsjednika, a ne premijera dvije države.

Štampa posebno citira Nikolićevu izjavu u kojoj postavlja pitanje o tome da li je Milanovićeva posjeta "iskreno prijateljska".

Razlog za istup srpskog predsjednika zagrebački "Jutarnji list" vidi u činjenici da je on zaobiđen u dogovaranju posjete hrvatskog premijera Beogradu

U izvještaju iz Beograda "Jutarnji list" ocjenjuje da Nikolić nije slučajno "zasolio" dugo očekivani susret koji je trebalo da otopi zastoj u dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Srbije.

Razlog za njegov istup zagrebački dnevnik vidi u činjenici da je zaobiđen u dogovaranju posjete hrvatskog premijera.

List zaključuje da će u budućnosti odnosi Beograda i Zagreba u puno većoj mjeri zavisiti od saradnje premijera nego, kako je do skora bio slučaj - predsjednika, podsjećajući na dobru saradnju Iva Josipovića i bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

I "Večernji list" iz Beograda donosi opširan izvještaj i ističe Milanovićevu izjavu da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu prema EU.

Uz to se navodi i da su dvojica premijera razgovarala i o tužbama za genocid.

Galerija

Bonus video: