Susret Dačića i Milanovića: Prošlost se ne može mijenjati, ali budućnost može

Susret dva premijera je izazvao veliku pažnju, a trajao je dva sata iza zatvorenih vrata
7 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 20:54h

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da "ne možemo mijenjati prošlost, ali možemo budućnost", dok je njegov kolega iz Hrvatske Zoran Milanović kazao da je "tu da vidi možemo li bolje."

Susret dva premijera je izazvao veliku pažnju, a trajao je dva sata iza zatvorenih vrata, javljaju srpski mediji.

Dačić je poslije sastanka rekao da se razgovaralo o Evropskoj uniji, ekonomskoj saradnji i svim otvorenim pitanjima u kojima "nema ničeg novog i sva potiču iz devedesetih godina", a to su izbjeglice, zločini, pitanje nestalih, granice, tužbe, penzije, imovina preduzeća, sukcesija...

"Postoji puno pitanja o kojima ne dijelimo stavove, postoje emocionalna pitanja, ali smo svjesni da moramo da sarađujemo i da je nepojmljivo da dvije zemlje u susjedstvu nemaju riješeno pitanje odnosa.

Priča se da je sastanak organizovan zbog pritiska Brisela, a mislim da je Brisel iznenađen što je do susreta došlo tako brzo. Ovo je naša inicijativa, mi prošlost ne možemo da izmijenimo, ali možemo mnogo da utičemo na sadašnjost i budućnost", rekao je Dačić.

Hrvatska će biti fer

Milanović je kazao da je do susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dvije zemlje, već i za region.

"Ovdje smo da vidimo da li možemo bolje. Mi, Srbija i Hrvatska, Hrvatska i Srbija. Prošli smo kroz težak period, a to samo dokazuje da politika nije samo razum, nego i osjećaj. Nema ničeg novog, osim što smo samo izgubili pola godine, a zašto, to je sada nebitno", rekao je Milanović.

Milanović je na zajedničkoj konferenciji sa Dačićem naglasio da će Srbija imati teži put u EU od Hrvatske i pozvao Srbiju da se obrati za pomoć, istakavši da će "Hrvatska biti fer".

Nikolić: Nisam siguran u iskrene namjere

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izrazio je danas sumnje u iskrene namjere posjete hrvatskog premijera Zorana Milanovića Srbiji s obzirom na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid i ocijenio da se radi o pokušaju Hrvatske da bez protivljenja Srbije, s kojom ima niz neriješenih pitanja, “mirno uplovi u EU”.

Nikolić je rekao da je prvo trebalo da dođe do njegova sastanka sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem za kojeg kaže da izbjegava taj susret.

“Ako je Hrvatska podnijela tužbu protiv Srbije zbog genocida, kako onda može predsjednik hrvatske vlade doći u posjetu? Neko onda tu nije iskren. Ili znaju da mi nismo počinili genocid, ili posjeta nije iskreno prijateljska”, rekao je Nikolić, prenose beogradski mediji.

“Najlakše je da sjednemo i ručamo zajedno, ali prije toga trebamo da pomirimo narode. Političari se lako svađaju i lako mire, ali sudbinu nosi narod”, rekao je Nikolić.

Galerija

Bonus video: