Vrh Srbije jedinstven o platformi i rezoluciji o KiM

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio da je vlada jednoglasno usvojila dva dokumenta vezana za Kosovo i Metohiju i da je time iskazano puno državno jedinstvo
7 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2013. 14:18h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da je Srbija danas pokazala jednoglasan stav i jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i poručio da je djelimično smiren jer je velika obaveza i teret koji je nosio i preuzeo zajedno sa Vladom danas ispunjen.

“Srbija je barem danas na sednici vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji i u svako nadanje budući da je proteklo mnogo vremena i da je ono što danas radimo minimum u odnosu na ono što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli da dodbijemo kroz nekoliko godina”, rekao je Nikolić.

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio da je vlada jednoglasno usvojila dva dokumenta vezana za Kosovo i Metohiju i da je time iskazano puno državno jedinstvo kada je riječ o toj značajnoj temi koja je suštinsko pitanje od nacionalnih i državnih interesa.

Vlada je usvojila platformu za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, koju je Vladi predložio predsjednik Nikolić. Platforma neće ići u javnost. Vlada je usvojila i predlog rezolucije, koji će biti proslijeđen Supštini.

“Poruka rezolucije je da želimo sveobuhvatno rešenje, da ćemo nastaviti dijalog i traženje rešenja. Imamo potrebu za tim da odbranimo naše nacionalne i državne interese i predložimo kako mislimo da bi Srbi trebalo da se organizuju i žive na KiM u uslovima kada nema konačnog rešenja onako kako je predviđeno po Rezoluciji 12 44″, rekao je Dačić.

Predsjednik Nikolić je kazao da sada ostaje da se Skupština Srbije izjasni o rezoluciji i da se nada da će poslanici shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost, jer se radi o predlogu rezolucije koji nije običan zakon oko kojeg se nadgornjava i stiču politički poeni, prenosi agencija Tanjug.

Nikolić je izjavio da on i Vlada Srbije na Kosovo i Metohiju gledaju isključivo u okviru Ustava i najavio donošenje posebnog zakona o Kosovu i Metohiji.

Galerija

Bonus video: