Hrvatska i Italija u "ratu" zbog TV signala

Evropska unija, objašnjava hrvatski dnevnik, ne može da pređe preko ozbiljnih posljedica u Hrvatskoj
78 pregleda 0 komentar(a)
TV, Foto: Shutterstock.com
TV, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.01.2013. 12:06h

Italija je za sada ostala bez planiranih 1,5 milijardi eura koje je planirala da inkasira za novu podjelu telekomunikacijskih frekvencija, a ključnu ulogu su imale pritužbe iz Hrvatske i Malte zbog "probijanja" italijanskih lokalnih televizijskih i radijskih digitalnih stanica u frekvencije dodijeljene susjednim zemljama.

Te je frekvencije, navodi "Jutarnji list" prethodna vlada htela da dodijeli "najboljima", odnosno i privatnim mrežama Silvija Belruskonija, a ministar ekonomskog razvoja Korado Pasera je to odbio odlučivši se za javno nadmetanje.

Sada ni Evropska unija ni italijanska "AGkom" ne daju pristanak zbog žalbi Hrvatske i Malte.

Stanice koje "probijaju", suočene sa serijskim zabranama emitovanja, podsjećaju da su svoje koncesije platile, pa zahtijevaju da im država da neke od frekvencija koje stavlja na javno nadmetanje, a Pasera ne da jer prezaduženoj državi u recesiji treba "živ novac".

Evropska unija, objašnjava hrvatski dnevnik, ne može da pređe preko ozbiljnih posljedica u Hrvatskoj, s obzirom da one negativno utiču na prava građana koja proizlaze ne samo iz pretplate na HRT nego i iz Ustava.

Problem je, između ostalog, u tome što u italijanskim frekvencijama "vlada načelo Divljeg zapada".

Kako navodi državna firma "Odašiljači i veze d.o.o", od kraja maja 2012. povećan je broj pritužbi gledalaca na prijem signala digitalne televizije s cijele jadranske obale, posebno s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Jedan od bitnih uzroka su smetnje iz Italije koje su se pojačale zbog prelaska južnih italijanskih regija na digitalnu televiziju krajem maja.

Problem, naglasavaju Odašiljači i veze, nije do hrvatskih odašiljača koji "svi rade ispravno i u skladu s dozvolama", već je, između ostalog, u tome što u italijanskim frekvencijama "vlada načelo Divljeg zapada".

Bonus video: