Maribor: Bijesni Slovenci objesili "političare"

Protestanti su zapalili nekoliko zastava, metli i kanti za smeće, a neki su bacali jaja na zgradu skupštine koju je čuvala policija
9 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 08:51h

Gnijevni Slovenci su na Stari most u Mariboru objesili lutke na naduvavanje, na koje su prethodno stavili portrete tamošnjih političara.

Lutke iz seks šopova juče ujutro uklonili su profesionalni penjači, prenijeli su slovenski mediji, a policija nije bila prisutna.

Lica na lutkama prikazivala su zamjenike gradonačelnika Tomaža Kanclera i Astrid Bah, direktoricu Gradske uprave Milicu Simonič Steiner, te gradskog poslanika Stojana Auera.

Nije poznato ko stoji iza ideje, ali se vjeruje da su to učinili demonstranti koji su protekog mjeseca organizovali masovne ulične proteste protiv gradske vlasti.

Naime, nakon što je gradonačelnik Franc Kangler podnio ostavku, građani sada zahtijevaju raspuštanje gradskog vijeća.

"Hajde da ih počistimo"

Velika grupa građana protestovala je sinoć ispred gradske skupštine u Mariboru, zahtijevajući od gradskih čelnika da, slijedeći primjer donedavnog gradonačelnika, podnesu ostavku zbog navodne umešanosti u korupciju.

Skup je organizovan preko Fejsbuka, pod motom "Hajde da ih počistimo", a prema procenama medija prisustvovalo je oko dvije hiljade građana, od kojih su neki nosili metle.

Oni su zapalili nekoliko zastava, metli i kanti za smeće, a neki su bacali jaja na zgradu skupštine koju je čuvala policija, ali je skup završen mirno, prenijela je agencija STA.

Demonstranti, koji su uzvikivali parole poput "Mi smo Maribor", "Lopovi", "Sistematska korupcija", nezadovoljni su što gradsko veće na današnjoj sednici nije prihvatilo predlog o sopstvenom raspuštanju, navodeći da će o tome donijeti odluku poslije usvajanja gradskog budžeta za 2013. godinu.

Galerija

Bonus video: