Vegel: Nerazumno ponašanje Beograda radikalizuje Vojvodinu

"Problem Vojvodine nije samo problem Vojvođana, već i problem odlučnih pristalica demokratije"
3 komentar(a)
Laslo Vegel, Foto: Autonomija.info
Laslo Vegel, Foto: Autonomija.info
Ažurirano: 05.01.2013. 10:34h

Književnik Laslo Vegel ocijenio je da "nerazumno ponašanje beogradske političke elite radikalizuje Vojvodinu".

"Neshvatljivo je to ponašanje, jer pored toga što nemoćno šire ruke pred kosovskim gordijevim čvorom i što tapkaju u mjestu na pragu ekonomskog bankrota - možda bi mogli imati i neka druga posla.

Mogla bi ta elita, recimo, da porazmisli o fatalnim kašnjenjima", napisao je Vegel u autorskom članku za novosadski portal Autonomija.

"Ne razumijem zašto se liberalna beogradska opozicija, recimo, nezavisni intelektualci, ne suprotstavljaju nezajažljivim apetitima centralističkog Moloha, koji će već koliko sjutra ugroziti i njihovu slobodu"

On je ocijenio da je "tragičan usud" Srbije počeo onog momenta kad je Slobodan Milošević ukinuo autonomiju Kosova, "čime je učinio ogromnu uslugu onima koji su se borili za otcjepljenje Kosova".

Prema njegovim riječima, beogradske liberalne demokrate pretrpjele su najveći udarac onoga momenta kad je Milošević lišio Vojvodinu autonomije (1988. godine).

"Ne razumijem zašto se liberalna beogradska opozicija, recimo, nezavisni intelektualci, ne suprotstavljaju nezajažljivim apetitima centralističkog Moloha, koji će već koliko sjutra ugroziti i njihovu slobodu.

Problem Vojvodine nije samo problem Vojvođana, već i problem odlučnih pristalica demokratije", napisao je Vegel.

Dodao je da svakako ne tvrdi da su tadašnji vojvođanski lideri bili "bakljonoše demokratije", pošto to svakako nisu bili.

"Činjenica je da nisu na dostojan način reprezentovali ideju autonomije. Međutim, to što se danas dešava, više je nego politika.

To je cinično namigivanje devedesetim godinama", ocijenio je Laslo Vegel.

Bonus video: