EU pozvala makedonske partije i njihove pristalice da se suzdrže od nasilja

"Mirno izražavanje različitog mišljenja je temelj snažnih i demokratskih nacija, a upotreba sile (...) smanjuje mogućnosti za odgovorno vladanje"
0 komentar(a)
Skoplje, Makedonija, Sobranje, Protest, Foto: Beta/AP
Skoplje, Makedonija, Sobranje, Protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.01.2013. 14:03h

Evropska komisija (EK) je danas pozvala sve političke stranke u Makedoniji i njihove pristalice da se suzdrže od nasilja i da se ponašaju odgovorno u najboljem interesu građana koji su ih izabrali.

"Sa zabrinutošću smo proteklih dana pratili politički izazvane sukobe u zgradi makedonskog parlamenta i oko nje", kazao je portparol EK Sebastijen Braban, pozivajući vlast i opoziciju "da odmah obustave bilo kakve agresivne ili provokativne poteze".

"Mirno izražavanje različitog mišljenja je temelj snažnih i demokratskih nacija, a upotreba sile podriva takav sistem i smanjuje mogućnosti za odgovorno vladanje.

EU traži od vođa svih političkih stranaka i njihovih pristalica da odmah prestanu sa sukobima te ih poziva da se ponašaju u skladu sa ustavom i zakonima, kao i da vode računa o najboljem intreresu građana koji su ih izabrali", rekao je.

"EU traži od vođa svih političkih stranaka i njihovih pristalica da odmah prestanu sa sukobima te ih poziva da se ponašaju u skladu sa ustavom i zakonima"

Više hiljada Makedonaca protestovalo je prošle nedjelje u Skoplju na poziv opozicije zahtijevajući ostavku konzervativne vlade optužene da je odgovorna za tešku ekonomsku krizu koja potresa tu zemlju.

Do protesta je došlo nakon što je vladajuća većina izglasala budžet za 2013. koji je opozicija žestoko kritikovala, na sjednici obilježenoj incidentima unutar i izvan parlamenta u kojima je 17 osoba povrijeđeno, od čega 12 policajaca i dva parlamentarca.

Bonus video: