Opozicija nastavila proteste širom Makedonije

Nakon novogodišnih praznika opozicija je danas opet izlašla na ulice svih makedonskih gradova protestujući zbog, kako kažu, nedemokratskog postupanja aktuelne vlasti
0 komentar(a)
Makedonija, protesti opozicije, Foto: Beta
Makedonija, protesti opozicije, Foto: Beta
Ažurirano: 03.01.2013. 20:38h

Poslije incidenta u makedonskoj skupštini koji se desio 24. decembra, kada su opozicioni poslanici pokušali da blokiraju raspravu o ovogodišnjem budžetu i potom bili izbačeni iz sale, od narednog dana svako veče opozicija je od 18 do 18.30 časova blokirala glavne saobraćajnice u gradovima.

Na polusatnim protestnim skupovima čije je moto - otpor- govore političari, pretstavnici nevladinih organziacija i građani.

Nakon incidenata u makedonskom Sobranju, lider najveće opozicione stranke SDSM Branko Crvenkovski najavio je da će učestvovati na lokalnim izborima zakazanim za mart ove godine samo ukoliko bude pročišćen birački spisak i ukoliko izbori budu sprovedeni po standardima OBSE/ODIHR. Ovih dana je takođe rečeno da će bojkota izbora najverovatnije biti i ukoliko ih ne sprovede tehnička vlada.

Predsjednik skupštine Trajko Veljanovski danas je saopštio da je nakon konsultacija sa pretstavnicima političkih stranaka u parlamentu donijeta odluka da poslanici koji bojkotuju rad skupštine dobiju trećinu plate, kako u takvim situacijama nalaže Zakon za poslanike.

Iz SDSM su odgvorili da Veljanovski nakon dešavanja 24. decembra nema legitimitet i kredibilitet da se poziva na zakone.

Bonus video: